Ministrul Cristian Diaconescu, care va participa luni si marti la reuniunea ministrilor de externe ai UE (CAGRE), va cere suspendarea discutiilor privind mandatul dintre UE si R. Moldova, Chisinaul intrecand orice limite prin refuzul ambasadorului roman, au declarat surse diplomatice.

'Chisinaul a trecut dincolo de orice limite'

"Ministrul de externe va sustine luni la CAGRE suspendarea discutiilor pe mandatul pentru acordul dintre UE si Republica Moldova. Demersul vine pe fondul modului in care autoritatile moldovene au reactionat la propunerea Romaniei de a-l trimite ca ambasador la Chisinau pe Mihnea Constantinescu", au aratat sursele citate, potrivit NewsIn.

Chisinaul respinge propunerea Romaniei pentru noul ambasador

Practic, prin exprimarea refuzului agrementului in scris printr-o nota verbala, semnalul transmis de Chisinau este faptul ca doreste blocarea relatiilor bilaterale cu Romania, au explicat sursele diplomatice, subliniind ca R. Moldova taie canalelele de comunicare normale dintre doua state. "In acest moment, oricat de prudenta ar fi reactia Romaniei, Chisinaul a trecut dincolo de limite", au declarat sursele diplomatice.

Cutuma diplomatica este ca in cazul in care un stat nu doreste sa accepte o propunere de ambasador, acesta transmite pozitia sa in cadrul unor consultari prealabile si nu sub forma de refuz scris. Propunandu-l ca ambasador pe Mihnea Constantinescu, un diplomat experimentat, Romania a incercat tocmai normalizarea relatiilor bilaterale si deschiderea unor cai de comunicare uzuale cu Chisinaul, au mai explicat sursele.

Procedurile de acreditare a lui Mihnea Constantinescu la Chisinau au inceput la 8 aprilie, in aceeasi zi in care autoritatile de la Chisinu i-au declarat personae non gratae pe ambasadorul roman Filip Teodorescu si pe ministrul consilier Ioan Gaborean. Presedintele moldovean Vladimir Voronin ii spusese reprezentantului special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei, ca ambasadorul roman Filip Teodorescu este implicat personal in incidentele din R.Moldova si ca este general al serviciilor speciale romane.

Mihnea Constantinescu a lucrat cu Petre Roman in perioada in care acesta a fost prim-ministru, apoi a fost adus in MAE de Adrian Severin si a ramas in minister pana cand a devenit sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, ramanand in aceasta functie si dupa ce Calin Popescu Tariceanu a devenit prim-ministru.

Imediat dupa audierea sa in Parlament, Constantinescu spusese ca un raspuns cat mai rapid din partea autoritatilor moldovene la solicitarea MAE de a acredita un nou ambasador la Chisinau ar fi un gest de exprimare a unei conduite europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.