Presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin, aflat intr-o vizita oficiala la Kiev, a discutat cu omologul sau ucrainean, Victor Iuscenko, despre masurile concrete care trebuie adoptate in viitorul apropiat "pentru reintregirea Republicii Moldova", relateaza BASA-Press. Cei doi presedinti nu au oferit detalii, dar au subliniat ca aceasta "intrevedere a demonstrat ca Ucraina poate contribui in mod real la reintregirea, in viitorul apropiat, a Republicii Moldova". Voronin si Iuscenko s-au consultat si in legatura cu demararea unor proiecte comune de cooperare economica.Voronin a precizat ca Republica Moldova este interesata sa-si promoveze produsele pe piata ucraineana, apreciind ca exista "anumite restrictii din cauza ca Ucraina nu este inca membra a Organizatiei Mondiale a Comertului".

Dupa intrevederea cu liderul de la Kiev, Voronin s-a intalnit cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, care l-a intrebat pe liderul de la Chisinau daca "Moldova mai este supusa atacurilor din exterior". Referindu-se la Planul Iuscenko de reglementare a crizei transnistrene, liderul georgian a subliniat ca initiativa Ucrainei poate crea precedente de solutionare a unor conflicte latente, remarcand ca experienta acestei tari este foarte valoroasa pentru Georgia, "care nu doreste sa repete greseli din trecut".

Cu Transnistria la Consiliul Europei

Delegatia Republicii Moldova a informat ieri Comitetul de Ministri al Consiliului Europei asupra recentelor evolutii in problema solutionarii conflictului transnistrean si, in special, asupra continutului documentelor aprobate la 10 iunie de Parlamentul Republicii Moldova, transmit Moldpres si Rompres. Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei a specificat, in cadrul reuniunii CMCE, ca autoritatile moldovenesti au salutat planul de reglementare propus de catre Ucraina. Documentul este considerat la Chisinau drept un prim pas pe calea consolidarii unitatii teritoriale a statului si a "eliminarii din zona transnistreana, cat mai curand posibil, a unui regim separatist, autoritar si criminal, care constituie o amenintare evidenta la adresa securitatii regionale".

Atentia delegatiilor statelor membre a fost atrasa, in special, asupra Apelului cu privire la criteriile de democratizare a zonei transnistrene a Republicii Moldova, care prevede masuri precum monitorizarea standardelor democratice, organizarea alegerilor libere si democratice in regiune, libertatea mass-media si a partidelor politice, crearea unei societatii civile durabile - domenii cheie in activitatea Consiliului Europei. Delegatia Republicii Moldova a solicitat Comitetului de Ministri sa examineze posibilitatile si modalitatile implicarii organizatiei in procesul de democratizare a regiunii de est a Moldovei. Mesaje similare au fost adresate lui Terry Davis, secretar general al Consiliului Europei si lui Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.