Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a apreciat ca Romania a facut foarte multe progrese de cand a intrat in NATO, devenind un “aliat puternic si important” in misiunile din Afganistan si Kosovo.

"Va multumesc, multumesc poporului roman pentru cei cinci ani de cand sunteti membri NATO, cinci ani in care ati devenit aliati puternici", a declarat Scheffer, dupa intalnirea cu ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu.

"Am vizitat fortele romanesti din Afganistan si cele din K-FOR (forta NATO dislocata in Kosovo) si am fost impresionat", a precizat Secretarul general al NATO, care a felicitat Romania pentru “contributiile semnificative” pe care le-a adus stategiilor si misiunilor NATO.

De asemenea, "Bucurestiul imi reaminteste de cel mai mare summit organizat vreodata care s-a tinut aici la Bucuresti anul trecut in aprilie si unde au fost prezente peste 60 de tari si organizatii internationale si secretarul general al ONU, pentru discutii despre Afganistan, iar cu siguranta in cei cinci ani si jumatate de mandat al meu in fruntea NATO summitul de la Bucuresti reprezinta un punct de referinta", a spus Jaap de Hoop Scheffer, la sediul MAE.

Scheffer: Transmit condoleante familiilor celor 11 soldati care au platit cel mai mare pret cu ocazia misiunilor

Si ministrul apararii nationale, Mihai Stanisoara, vineri la sediul M.Ap.N. cu Jaap de Hoop Scheffer, in care au discutat rezultatele recentului Summit aniversar NATO de la Strasbourg – Kehl, initiativa Aliantei Nord Atlantice privind apararea antiracheta, evaluarea misiunii ISAF din Afganistan, aflata sub comanda NATO, precum si alte subiecte de interes comun, potrivit unui comunicat.

"Mandatul dumneavoastra la conducerea organizatiei a inceput in anul primirii Romaniei in Alianta Nord Atlantica ca stat membru cu drepturi depline. Ne-ati fost permanent alaturi pe tot acest parcurs, din 2004 pana astazi, si nu vom uita contributia dumneavoastra esentiala la promovarea initiativelor Romaniei in cadrul NATO, precum si la organizarea si succesul Summit-ului de la Bucuresti", a declarat ministrul Mihai Stanisoara, in timpul intalnirii.

La randul sau, Jaap de Hoop Scheffer a transmis condoleante familiilor celor 11 militari care si-au pierdut viata in Afganistan si a evidentiat performantele deosebite ale militarilor romani in teatrele de operatii unde actioneaza, multumind tarii noastre pentru contributia semnificativa la misiunile asumate de Alianta in Afganistan si Balcanii de Vest.

"I-am vizitat personal pe militarii romani la Zabul. Stiu cat de importanta este contributia Armatei Romaniei in Afganistan, nu doar la lupta impotriva terorismului, ci si la procesul de reconstructie a acestei tari. Performantele militarilor romani sunt cunoscute si apreciate la nivelul conducerii NATO si vreau sa transmit sincerele mele multumiri pentru eforturile lor", a declarat Secretarul General al NATO.

Intr-un alt discurs pe care l-a tinut la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Scheffer a mai spus ca sacrificiul soldatilor romani in Afganistan nu va fi zadarnic. "Imi exprim profunda gratitudine pentru contributia Romaniei in Afganistan. Regret profund ca, in decursul ultimilor sase ani, in Afganistan 11 dintre cei mai curajosi soldati ai vostri si-au pierdut viata in slujba NATO si pentru Romania, inclusiv trei soldati in decursul acestor doua luni. Transmit condoleantele cele mai profunde familiilor lor. Ei si-au riscat viata pentru ca eu si voi sa putem sa ne traim viata in siguranta si sunt sigur ca sacrificiul lor nu va fi in zadar", a declarat Inaltul Reprezentant al NATO.

Jaap de Hoop Scheffer, cu titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Bucuresti

Jaap de Hoop Scheffer a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Bucuresti, in cadrul unui eveniment care s-a tinut la Facultatea de Drept, ce este inclus in campania de diplomatie publica a MAE cu ocazia marcarii a 60 de ani de existenta a NATO si a cinci ani de apartenenta a Romaniei la acesta alianta.

In discursul de acceptare a distinctiei, Scheffer a incurajat Romania sa contribuie activ la definirea unui nou concept strategic al Aliantei, deoarece acest stat are experienta necesara.

"Incurajez cu tarie Romania - chiar daca cred ca Romania nu are nevoie de aceasta incurajare - sa contribuie activ la procesul dezvoltarii noului concept strategic al NATO, folosindu-si experienta castigata in ultimii cinci ani in cadrul Aliantei", a spus Jaap de Hoop Scheffer in cadrul discursului sau. La ceremonie la care au participat, printre altii, actualul ministrul al apararii Mihai Stanisoara, fostul ministru al MAp, Teodor Melescanu, fostul presedinte Emil Constantinescu, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru.

"NATO a castigat acum cinci ani, odata cu aderarea Romaniei, un aliat care impresioneaza prin entuziasmul sau, prin ideile sale inovatoare si prin angajamentele sale ferme pentru principiile de baza, NATO fiind o alianta bazata pe valoare. Romania are o deschidere complet lipsita de egoism de a impartasi povara operatiunilor. Nimeni nu ar putea cere mai mult de la un aliat si este un privilegiu pentru mine ca am putut sa lucrez indeaproape cu aceasta tara", a adaugat Scheffer.

El a mai multumit presedintelui Traian Basescu si Guvernului Romaniei pentru organizarea celui mare mare summit din istoria NATO, anul trecut. "Multumesc si generozitatii si ospitalitatii poporului roman, mai ales locuitorilor Bucurestiului", a declarat secretarul general al NATO.

Scheffer a vorbit in discursul sau si despre noul concept strategic al NATO, care a devenit din ce in ce mai necesar in contextual noilor provocari ale acestui secolo, precum terorismul, incalzirea climatica, securitatea energetica, stabilitatea in regiunea Marii Negre si in Balcani.

Secretarul general al NATO a intreprins, joi si vineri, ultima vizita in Romania in aceasta calitate. Jaap de Hoop Scheffer isi va incheia mandatul la 31 iulie 2009. Vizita sa se desfasoara in contextul unei duble aniversari: 60 de ani de la infiintarea NATO si cinci ani de apartenenta a Romaniei la Alianta Nord-Atlantica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.