In timp ce autoritatile de la Kiev planuiesc o majorare de la 98 milioane de dolari la 10 miliarde chiria platita anual de Moscova pentru folosirea portului Sevastopol ca baza a flotei ei din Marea Neagra, presedintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina de disparitia a 7,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti depozitate in rezervoarele din tara vecina. Iar asta inseamna aproximativ 1,3 miliarde de dolari, datorie calculata la tariful aplicat pe pietele europene - 160 de dolari mia de metri cubi - la acest carburant.

De precizat ca, in prezent, Ucraina plateste pentru gazele naturale furnizate de Rusia in baza contractelor incheiate intre cele doua state slave numai 50 de dolari mia de metri cubi, un pret preferential, in schimbul caruia Kievul asigura partenerului sau estic de afaceri o serie de facilitati pentru transportul gazelor rusesti pe teritoriul ucrainean. De fapt, potrivit vicepresedintelui Gazprom, Aleksandr Riazanov, "nici acesti 50 de dolari nu sunt platiti, totul merge in contul tranzitului. Pentru a evita orice surprize, firmele rusesti care fac afaceri in Ucraina au construit o retea de rezervoare pentru pastrarea gazelor. De acolo au disparut cele 7,7 miliarde de metri cubi. Pe hartie totul e ok, in realitate nu e nimic. Si nu este primul caz de acest gen in relatiile dintre Rusia si Ucraina. In anii 2000, cand de sectorul energetic se ocupa, in guvernul de atunci, actualul premier Iulia Timosenko, s-au mai pierdut niste miliarde de metri cubi de gaze rusesti. A fost mare scandal, dar Kievul a fost iertat: Putin a decis restructurarea datoriei de un miliard de dolari. Povestea pare sa se repete. "Fireste, noi nu vrem restituirea imediata a datoriei, dar este de datoria specialistilor sa rezolve aceasta chestiune", declara Putin ieri la o intalnire cu presedintele parlamentului Ucrainei, Vladimir Litvin. In ajun, liderul de la Kremlin ridicase tema gazelor intr-o discutie telefonica avuta cu omologul sau de la Kiev, Viktor Iuscenko. "Eu sper ca autoritatile Ucrainei, inclusiv parlamentul, vor face tot ceea ce va fi necesar pentru limpezirea situatiei si gasirea unei solutii", a afirmat Putin, amintind ca, "la vremea respectiva, am depus eforturi considerabile pentru a salva Ucraina de imaginea unui partener neserios. Ar fi neplacut daca am lua-o de la capat", a avertizat presedintele rus.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.