Presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ieri ca este "aproape sigur" ca liderii europeni nu vor ajunge la un acord asupra bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013 cu ocazia summitului de la Bruxelles care urmeaza sa inceapa astazi, relateaza Mediafax.

"Sunt aproape sigur ca nu vom reusi sa rezolvam problemele financiare la acest summit", a declarat el, la deschiderea sedintei Parlamentului European. Anterior, Juncker precizase ca presedintia luxemburgheza a venit cu o noua propunere de compromis in vederea negocierii cu Marea Britanie asupra rabatului bugetar. Precedenta propunere a fost respinsa, marti, de premierul britanic, Tony Blair, ca fiind inacceptabila. Seful Guvernului luxemburghez a confirmat, miercuri, ca Marea Britanie isi mentine pozitia in ceea ce priveste scutirile acordate, in timp ce restul statelor UE cer "corectarea" acestora.

Viitorul buget al UE pentru perioada 2007-2013 va fi in centrul discutiilor summitului european, care trebuie de asemenea sa ia in discutie viitorul procesului de ratificare a Constitutiei europene dupa dubla victorie a opozantilor ei in Franta si Olanda.

Juncker a mai precizat ca va "opera reduceri" in ceea ce priveste politica agricola comuna (PAC), in prezent cea mai mare parte a cheltuielilor fiind stabilite deja pana in 2013, printr-un acord din octombrie 2002, insa cu care presedintele francez, Jacques Chirac, nu a fost de acord. Jean-Claude Juncker a prezentat, pana acum, acordul bugetar ca fiind mijlocul de a oferi Europei primul semn al iesirii din criza, dupa voturile negative inregistrate la referendumurile din Franta si Olanda.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat ca Uniunea Europeana trebuie sa-si examineze capacitatea de a absorbi noi membri, dar trebuie sa-si respecte angajamentele in materie de extindere si nu poate fi vorba de o "revizuire" a acordurilor incheiate in acest domeniu. "Trebuie sa respectam angajamentele luate. Acest lucru este foarte clar", a spus Durao Barroso, potrivit caruia Uniunea nu va propune schimbarea angajamentelor deja luate. "Consideram ca un acord este un acord", a subliniat seful executivului comunitar, intr-o conferinta de presa.

Dezacord franco-britanic

Axa franco-germana este fundamentala in Europa, dar nu mai este singura pe continent, caci "nu mai este posibil sa dirijezi Europa asa cum s-a facut in trecut", a declarat premierul britanic Tony Blair la sfarsitul intalnirii sale de marti cu presedintele Frantei, Jacques Chirac. Parisul si Bonnul s-au aliat, in previziunea Consiliului European de maine, pentru a se opune vointei britanice de a mentine functionala reducerea de care beneficiaza in fiecare an Londra la bugetul european.

Franta si Germania vor continua intotdeauna sa joace un rol major in cadrul Uniunii Europene, dar Europa nu va mai putea fi condusa asa cum se facea inainte, ci de acum inainte noi avem nevoie de o dezbatere europeana, a subliniat Blair. Premierul britanic - care a asigurat ca nu este un eurosceptic - a estimat ca, dupa respingerea Constitutiei europene de catre Franta si Olanda, mare parte a europenilor o vor respinge de asemenea daca vor fi chemati sa se pronunte. Trebuie deci ca liderii europeni sa se gandeasca la modul in care cheltuim acesti bani europeni", a adaugat el.

UE fara politica externa

Respingerea Constitutiei europene de catre francezi si olandezi aduce in discutie capacitatea UE de a actiona pe plan international, in ceea ce priveste dosare complexe ca Iranul, China si relatiile transatlantice. Liderii europeni vor trebui sa ia o decizie cu privire la viitorul Tratatului constitutional, cu ocazia Consiliului European de la Bruxelles. Potrivit unor analisti, respingerea textului de catre francezi si olandezi ar putea afecta direct viitorul constructiei europene. "Voturile negative sunt extrem de riscante pentru aspiratiile UE de a juca un rol mai important pe plan international", a declarat Alasdair Murray, din Centrul pentru Reforma Europeana. "O lupta institutionala interna ar fi ultimul lucru de care are nevoie Europa in momentul in care incearca sa-si dezvolte politicile referitoare la tari ca Iran, China si Rusia", a subliniat el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.