Moscova nu incurajeaza nici o forma alternativa de rezolvare a conflictului transnistrean * Sub actualul format de negocieri controlat de Rusia, separatismul din Transnistria s-a dezvoltat intr-un sistem mafiot

Ministrul de Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, a sustinut ieri la reuniunea OSCE de la Sofia ca "trebuie sa renuntam la manevre politice fara rost privind cautarea artificiala a formatelor de reglementare a conflictului transnistrean. Singura iesire din impasul in care ne aflam este sa convingem partile de necesitatea de a lucra impreuna, cu sprijinul celor trei mediatori (Rusia, Ucraina si OSCE), asupra viitoarei scheme de convietuire". Reprezentantul Moscovei s-a opus astfel oricarei forme de rezolvare a conflictului transnistrean, deoarece actuala formula de negocieri, controlata de Rusia prin OSCE, a esuat mai multi ani in incercarea de lichidare a separatismului transnistrean. Practic, Moscova a respins ultima formula de rezolvare a conflictului transnistrean, indictnd indirect ca nu va semna Declaratia de Securitate si Stabilitate pentru Moldova decat dupa ce conflictul transnistrean va fi rezolvat.

Mai mult, ministrul rus de Externe a criticat Republica Moldova pentru ca a refuzat sa semneze varianta ruseasca de "rezolvare" a conflictului transnistrean, care prevedea federalizarea Republicii Moldova. "Tensiunile dintre partile implicate in conflictul din Moldova sunt in mare masura urmarea pierderii, anul trecut, nu din vina Moscovei, a sansei reale de a ajunge la o reglementare", a declarat Sergei Lavrov. Seful diplomatiei ruse a adaugat ca in decursul unui an nu s-a auzit nici un argument serios impotriva "memorandumului Kozak", pregatit la rugamintea partilor in conflict. "Ramane in continuare fara raspuns intrebarea pe care am pus-o si la recentul summit Rusia-UE de la Haga: ce anume din acest memorandum nu convine unora dintre partenerii nostri si de ce a fost subminata semnarea documentului deja parafat de parti?", a mai spus Lavrov.

Chisinaul acuza: Rusia sustine separatismul

La randul sau, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, prezent la reuniunea OSCE de la Sofia, a precizat in discursul sau ca prezenta trupelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova consolideaza regimul separatist din Transnistria. "Prezenta trupelor militare ruse pe teritoriul Moldovei este ilegala, deoarece contravine Constitutiei statului nostru, normelor si principiilor internationale. Iar refuzul Federatiei Ruse de a-si indeplini obligatiile asumate la summitul de la Istanbul, din 1999, arunca o lumina proasta asupra OSCE", a declarat oficialul moldovean. "Cred ca este imposibil de negat ca prezenta militara rusa pe teritoriul Republicii Moldova reprezinta un factor care influenteaza procesul de solutionare a diferendului transnistrean. Rolul Rusiei in recenta criza din zona de securitate si la frontiera dintre Moldova si Ucraina demonstreaza elocvent ca fortele militare ruse nu contribuie la reintegrarea tarii, ci consolideaza regimul separatist din regiune", a precizat Stratan.

Ministrul moldovean a mai subliniat importanta adoptarii Declaratiei de Securitate si Stabilitate pentru Moldova. In opinia sa, scopul acestui document este garantarea independentei, suveranitatii si integritatii Republicii Moldova si implica stabilitatea si securitatea intregii Europe.

SUA, suparate pe Rusia

Secretarul de Stat al SUA, Colin Powell, s-a aratat foarte nemultumit de faptul ca Rusia nu si-a retras armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova. "Suntem preocupati de promisiunile neindeplinite privind democratia si respectarea libertatilor fundamentale in anumite state membre ale OSCE. Suntem ingrijorati in mod deosebit de situatia din Rusia, in special de actiunile care afecteaza libertatea presei si statul de drept", a declarat Powell in cadrul reuniunii. "Angajamentele Rusiei de a-si retrage fortele din Republica Moldova si de a ajunge la un acord cu Georgia in privinta perioadei de stationarea a trupelor ruse nu au fost indeplinite", a declarat Powell. El a subliniat ca, in urma acestei situatii, Statele Unite nu vor mai ratifica Tratatul asupra fortelor conventionale din Europa, din 1999.

Reuniunea de ieri a OSCE s-a incheiat fara adoptarea vreunei declaratii politice finale a organizatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.