Inceput luni, prin vizitele facute la Moscova si Berlin, unde s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin si respectiv cancelarul german Gerhard Schroeder, turneul fulger al premierului britanic Tony Blair, in perspectiva summit-ului G8 (care urmeaza sa aiba loc intre 6 si 8 iulie in Scotia), a luat sfarsit ieri, prin popasul facut la Luxemburg si discutiile avute cu presedintele in exercitiu al UE, primul ministru Jean-Claude Juncker si prin tete-a-tete-ul avut la Paris cu presedintele Jacques Chirac.

Daca la Moscova, intr-adevar, s-au discutat probleme legate de reuniunea G8 (saracia in Africa si schimbarile climaterice globale), in schimb la Berlin, Luxemburg si mai ales la Paris, prin forta imprejurarilor, summit-ul din Scotia a trecut pe un plan secundar, capul de afis detinandu-l problematica europeana. Or, aceasta intalnire este prefatata de o noua rabufnire a contenciosului franco-britanic, legata de cererea Parisului ca Londra sa nu mai beneficieze de actuala sa pozitie privilegiata in privinta contributiei la bugetul UE.

Englezii nici nu vor sa auda de asa ceva si, la randul lor, sunt gata sa contraatace, readucand in discutie vechea chestiune a eliminarii generoaselor subventii (de la buget!) din partea UE de care se bucura agricultura franceza. BBC nu pregeta sa vorbeasca de reeditarea, intr-o noua versiune, a razboiului de 100 de ani franco-britanic: "Fiecare din cele doua parti poate lansa un atac impotriva celeilalte ori de cate ori ii pofteste inima.(...)

Razboiul de 100 de ani continua cu alte mijloace - ambii combatanti dand dovada de aceleasi sentimente de mandrie nationala si susceptibilitate si dand vina unul pe altul pentru esecurile proprii". In aceste conditii, dialogul Blair-Chirac a fost mai de graba unul al surzilor. E greu de stiut ce si-au spus intre patru ochi cei doi lideri, mai ales ca nici nu a avut loc o conferinta de presa comuna. Probabil, contenciosul a fost transferat summit-ului de la Bruxelles.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.