Fostul partener al lui Mihail Hodorkovski, omul de afaceri Leonid Nevzlin, a iesit la rampa cu noi acuzatii senzationale la adresa puterii de la Kremlin. Intr-un interviu pentru publicatia germana "Focus", el arata cu degetul in directia presedintelui Vladimir Putin si a anturajului acestuia, invinuiti de luare de mita de la mediul de afaceri rusesc. "Daca stii cui sa te adresezi, obtii, practic, orice functie dorita in structurile de stat", spune Nevzlin.

Cine sunt acesti "oameni minunati cu puterile lor aproape absolute"? Adjunctii sefului administratiei prezidentiale, Vladislav Surkovs si Igor Secin, calificati de mult de mass-media moscovite drept "eminentele cenusii" ale Kremlinului. Interviul a inceput cu traditionalele intrebari despre afacerea Iukos, catalogata de Nevzlin "jaf la drumul mare". Putin, a estimat el, "vrea sa puna mana pe companie, dar nu reuseste".

Intrebat de ce nu exista pretentii fata de Roman Abramovici, guvernator de Ciukotka si patronul clubului de fotbal Chelsea, Nevzlin a evocat relatiile bune ale acestuia cu locatarii de la Kremlin. "Abramovici se are foarte bine cu cei de acolo. In plus, recent el i-a facut un cadou sefului statului. In Olanda i-a comandat lui Putin un iaht in valoare de 50 milioane de dolari, asa cum l-a rugat presedintele... Stiu toate astea chiar de la Roman Abramovici, care mi-a relatat personal intreaga poveste.

Acum nu stiu daca Abramovici este casierul lui Putin sau Putin - garda de corp a lui Abramovici", a raspuns Nevzlin. Potrivit convingerii sale, mediul de afaceri din Rusia nu a sustinut cauza lui Hodorkovski si a companiei Iukos pentru ca s-a temut sa nu piarda tot, preferand sa plateasca pentru protectie politica. "Intreprinzatorii trebuie sa-si cumpere linistea", a afirmat Nevzlin, sustinand ca banii astfel obtinuti sunt folositi pe mai multe directii.

"Cei stransi de Surkov merg la Duma de Stat ca salarii pentru deputatii partidului puterii, . Sumele care ajung la Secin sunt investite, in general, in tot felul de afaceri mai mult sau mai putin ortodoxe. Pintre altele, Secin se ocupa si cu vanzarea de functii". Si, spune el, este vorba de zeci de milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.