Totusi, Administratia de la Washington nu a stabilit nici un calendar al retragerii celor 140.000 de soldati, in ciuda presiunilor internationale legate de plecarea fortei multinationale din Irak.

Pentru prima data americanii au fost intrebati ce s-ar intampla daca Bush ar decide suplimentarea trupelor. Majoritatea dintre cei chestionati s-ar declara "foarte suparati" de aceasta posibilitate. 56% din repondenti au declarat ca "razboiul din Irak nu a meritat".

Tot ieri a fost publicata si "statistica neagra" a armatei americane. 1.700 de soldati americani si-au pierdut viata in Irak, cifra care este de doua ori mai mare decat cea inregistrata anul trecut.

Citeste si:

Intre timp, atentatele continua sa faca parte din viata cotidiana. Ieri, doua atentate sinucigase cu masini capcana, comise la nord de Bagdad, s-au soldat cu moartea a doi politisti si a trei militari irakieni. In plus, un convoi militar american a fost atacat, tot in apropierea capitalei irakiene, fara sa provoace victime. Armata americana a anuntat ca un diplomat a scapat cu viata din atentate, fara sa dezvaluie insa identitatea acestuia. In ultimele doua zile, cel putin 16 persoane, intre care sapte soldati irakieni, si-au pierdut viata in mai multe atacuri armate comise in regiunile situate la nord de Bagdad.

In ce priveste eforturile politice de detensionare a situatiei, acestea au evoluat ieri, o data cu alegerea lui Mesud Barzani in functia de presedinte al Autoritatii kurde din Irak, dupa ce Jalal Talabani a devenit seful statului.