Atitudinea pozitiva a Chisinaului fata de planul Iuscenko de reglementare a conflictului transnistrean nu este bine vazuta la Moscova. Rusia a criticat miscarea unilaterala a Moldovei si a amintit ca, fara acordul sau, proiectul nu poate fi in nici un caz implementat.

Prima luare de pozitie oficiala a autoritatilor moldovene fata de planul "Iuscenko" privind reglementarea conflictului transnistrean a adus si primele reactii oficiale negative ale Moscovei in aceasta problema. Miscarea legislativului moldovean, care a salutat initiativa Ucrainei si a cerut retragerea trupelor ruse, a fost urmata de o ploaie de declaratii prin care oficialii de la Moscova au criticat atit pozitia Chisinaului, cit si planul propriu-zis. Moscova a amintit Chisinaului de existenta formatului pentagonal de negocieri (Rusia, Moldova, Ucraina, Transnistria, OSCE) si a subliniat ca, fara acordul sau, proiectul ucrainean nu are nici o sansa de reusita.

"Tendinta deputatilor moldoveni de a recurge la metode coercitive pentru rezolvarea acestui conflict regional, fara a tine seama de punctul de vedere al locuitorilor transnistreni si in afara cadrului unui dialog civilizat intre parti suscita serioase ingrijorari", a declarat, simbata, purtatorul de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Aleksandr Iakovenko. Acesta a apreciat ca deciziile adoptate de parlamentarii de la Chisinau vizeaza intrarea neconditionata a populatiei Transnistriei in cimpul gravitational al unei Moldove unitare, demers caracterizat de diplomatul rus drept "profund regretabil".

Graba strica treaba

Solicitarea Chisinaului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova a primit la rindul ei un raspuns negativ de la presedintele Comisiei pentru aparare si securitate din Consiliul Federatiei. Viktor Ozerov a apreciat ca termenele propuse de Chisinau - retragerea trupelor si munitiilor rusesti din regiunea transnistreana a Republicii Moldova pina la sfirsitul acestui an si a trupelor de mentinere a pacii din regiune pina la sfirsitul anului viitor - sint nerealiste. Aceeasi pozitie a fost sustinuta si de presedintele Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului Federatiei, Mihail Marghelov, care a apreciat pentru Interfax ca, pina cind Chisinaul nu va face totul pentru solutionarea prin metode politice a problemei, trupele ruse vor ramine o garantie a netransformarii conflictului intr-o confruntare.

Urechean pentru Romania

Dezbaterea care a avut loc vineri in legislativul moldovean pe proiectului ucrainean de reglementare a conflictului din Transnistria s-a remarcat prin unanimitatea cu care a fost votata declaratia privind planul Iuscenko. In paralel cu atitudinea pozitiva fata de planul ucrainean, deputatii moldoveni au atras insa atentia asupra lipsurilor acestuia. Crestin-democratul Gheorghe Susarenco a subliniat ca alegerile libere si democratice pentru parlamentul de la Tiraspol nu pot fi orga-nizate cu trupele rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova. La rindul lui, liderul principalei formatiuni de opozitie - Moldova Noastra -, Serafim Urechean, a solicitat schimbarea formatului de negocieri si includerea SUA, UE si a Romaniei, tara care nu a fost mentionata in planul Iuscenko.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca va analiza in regim de urgenta decizia parlamentului de la Chisinau si a reiterat disponibilitatea de a conlucra la rezolvarea chestiunii transnistrene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.