Un proiect de lege afgan care le interzice femeilor sa refuze sa intretina raporturi sexuale cu sotii lor a provocat indignarea clasei politice canadiene, iar premierul Stephen Harper s-a declarat "profund ingrijorat" si a precizat ca textul contravine misiunii Canadei in Afganistan

Textul legislativ, intitulat "Noua lege pentru familia afgana", le interzice femeilor, printre altele, sa paraseasca domiciliul familial fara acordul sotilor lor, relateaza presa canadiana, adaugand ca biroul presedintelui afgan Hamid Karzai a refuzat sa comenteze documentul, citeaza NewsIn.

Textul "contravine misiunii noastre din Afganistan", a declarat pentru postul public de radio CBC Harper, care se afla in prezent la Londra, unde participa la summitul G20. "Suntem profund ingrijorati de proiectul de lege si cred ca nu ar trebui sa fim singurii", a adaugat premierul, adaugand ca drepturile femeilor reprezinta "un element important al angajamentului international din Afganistan".

Acest proiect de lege a alimentat dezbaterile de miercuri din Camera Comunelor din Canada, unde mai multi deputati din opozitie au interpelat guvernul conservator cu privire la acest subiect.

"Aceasta lege le da barbatilor toate drepturile cu privire la pastrarea copiiilor, divort sau mostenire. Si permite violul. (...) Cum poate Guvernul sa spuna ca soldatii nostri au murit pentru a apara drepturile femeilor, cand Hamid Karzai propune spre adoptare aceasta lege?", a intrebat Jack Layton, liderul Noului Partid Democrat (NPD, de stanga).

Ottawa este "foarte explicita" cu privire la acest subiect si ii cere Guvernului afgan "sa-si respecte obligatiile", a raspuns ministrul canadian al comertului, Stockwell Day.

"Toti aliatii NATO" trebuie sa-i transmita "clar" presedintelui Karzai opozitia lor fata de proiectul de lege, a declarat ministrul canadian al apararii, Peter McKay.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.