Un tribunal administrativ german a declarat ilegala procedura de acreditare a jurnalistilor la summitul NATO de vineri si sambata, care se desfasoara la Strasbourg, in Franta si la Kehl, Germania, relateaza AFP

Tribunalul din Wiesbaden, sesizat sa dea o hotarare provizorie cu privire la cazul unui fotograf freelancer a carui acreditare a fost refuzata, i-a dat acestuia dreptate, spunand ca refuzul "nu este justificat" si ca este rezultatul unei proceduri "ilegale", citeaza NewsIn.

Politia Criminalistica Federala (BKA) a transmis la cartierul general al NATO de la Bruxelles informatii despre acest fotograf, potrivit tribunalului. Freelancerul a fost calificat de BKA drept "un delincvent si simpatizant al extremei-stangi", desi nu a fost condamnat niciodata in acest sens. In aceasta situatie, Alianta i-a refuzat acreditarea la summit fara sa-i da explicatii, a continuat tribunalul.

De fapt, NATO a verificat "printr-o procedura automata",datele detinute de politie in legatura cu toti jurnalistii care au cerut acreditare pentru summit. Instanta a decis ca "fiecare aviz emis de BKA si destinat cartierului general al Aliantei cu privire la jurnalisti este ilegal". Potrivit judecatorilor, nu exista "nicio baza legala" care sa fustifice un transfer de informatii de catre politia germana catre sediul NATO de la Bruxelles.

Astfel de transferuri de informatii nu pot avea loc decat cu scopul de a proteja Constitutia germana, a precizat tribunalul.

Instanta a subliniat ca BKA avea dreptul sa transmita informatii fortelor Aliante desfasurate pe teritoriul german si i-a ordonat politiei sa-si retraga avizul cu privire la fotograf si sa transmita noua sa pozitie serviciilor NATO.

BKA a anuntat ca va depune apel impotriva acestei hotarari. "Implicarea BKA in procedurile de acreditare la evenimentele de mare amploare este obisnuita si necesara din punctul de vedere al securitatii", in special pentru a asigura protectia personalitatilor, a explicat politia intr-un comunicat.

Autoritatile au precizat ca "aproximativ 3.600 de reprezentanti ai presei" au primit acreditari si ca "numai doi colaboratori ai unor institutii de mass-media" au facut obiectul unei recomandari negative, "din cauza unor elemente concrete".

In final, NATO este cea care decide sa acorde sau nu o acreditare, a subliniat politia, care a precizat ca Alianta a fost informata despre decizia tribunalului din Wiesbaden.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.