Rusia ar trebui sa fie primita in NATO la un moment dat, daca intruneste conditiile de aderare. Afirmatia ii apartine ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski , recunoscut pana nu demult pentru comentariile sale antirusesti, si a fost facuta marti pentru presa de la Varsovia.

Agentia Stratfor analizeaza, intr-un comentariu, dedesubturile acestei schimbari de atitudine ale oficialului polonez, avand in vedere tensiunile care au marcat in ultimii ani relatiile dintre Varsovia si Moscova.

"Avem nevoie de Rusia pentru rezolvarea problemelor globale si europene. De aceea, cred ca va fi bine pentru Rusia daca va deveni membra NATO", a apreciat Radoslaw Sikorski, citat de cotidianul Gazeta Wyborcza. Seful diplomatiei poloneze a tinut insa sa adauge ca asta va implica "nu doar democratizarea sistemului Rusiei, ci si introducerea controlului civil asupra armatei si necesitatea calmarii disputelor de la granite". Sikorski, al carui ton s-a mai imblanzit in privinta Rusiei, spune insa ca afirmatiile sale ar trebui vazute in contextul politicii "usii deschise" afisate de NATO si ca Moscova nu a dat pana acum niciun semnal ca ar dori sa faca parte din Alianta.

Analistii intorc pe toate fetele comentariile oficialului polonez, care apar cu putin timp inainte de summitul ce va avea loc intre 3 si 4 aprilie in Germania si Franta, ce marcheaza 60 de ani de la infiintarea Aliantei Nord Atlantice. Un prim motiv al acestei schimbari de atitudine, considera presa de la Varsovia, ar fi tentativa lui Sikorski de a-si cimenta pozitia de candidat puternic la functia de secretar general al NATO, in conditiile in care mandatul lui Jaap de Hoop Scheffer expira, iar premierul danez Anders Fogh Rasmussen este cotat cu cele mai mari sanse pentru preluarea postului. Agentia Stratfor considera ca, "daca acesta este motivul, atunci Sikorvski, renumit pentru proamericanismul sau, incearca sa atenueze criticile celor care sustin ca este prea conservator, prea anti rus si mult prea proamerican, printr-o declaratie ce ilustreaza abilitatea sa de a avea o pozitie moderata vizavi de Moscova". Majoritatea acuzatiilor in acest sens au venit din partea Frantei si Germaniei, aceasta din urma un sustinator fervent al Rusiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.