O reactie disproportionata la lansarea unei rachete nord-coreene, la inceputul acestei luni, ar putea compromite negocierile pentru denuclearizare si chiar declansa un razboi, a avertizat astazi grupul de cercetare International Crisis Group (ICG)

Potrivit acestui institut independent cu sediul la Bruxelles, un "raspuns disproportionat va avea probabil drept efect compromiterea" negocierilor internationale care vizeaza de aproape sase ani abandonarea de catre Phenian a ambitiilor sale nucleare.

Aflate in prezent intr-un punct mort, aceste negocieri avanseaza greu din cauza modalitatilor de verificare a dezafectarii instalatiilor nucleare nord-coreene.

Surda la presiunile unei parti a comunitatii internationale, Coreea de Nord a anuntat ca va plasa pe orbita, in perioada 4-8 aprilie un "satelit de telecomunicatii" ce va survola nordul Japoniei. Statele Unite si aliatii lor asiatici se tem ca lansarea mascheaza de fapt un test al rachetei cu raza lunga de actiune Taepodong-2, care teoretic poate ajunge pana in Alaska.

Interceptarea rachetei nord-coreene ar putea, in cel mai grav scenariu, sa antreneze "un razboi cu efecte potential devastatoare pentru Coreea de Sud, Japonia si economia mondiala", avertizeaza ICG pe site-ul sau.

Japonia, care a desfasurat baterii de rachete antiracheta, a promis ca va dobori orice dispozitiv care i-ar ameninta teritoriul, in urma unui incident sau a unei erori de traiectorie.

Phenianul a replicat ca va considera interceptarea un "act de razboi" si ca eventuale noi sanctiuni ONU ar fi percepute drept "un act ostil", antrenand intreruperea negocierilor in domeniul nuclear.

Racheta pe care Coreea de Nord se pregateste sa o lanseze curand are o forma care pare sa confirme ca Phenianul urmareste intr-adevar sa plaseze pe orbita un satelit, asa cum afirma, au declarat marti oficiali americani din domeniul apararii, citati de Reuters.

Phenianul a afirmat permanent ca se pregateste sa lanseze un satelit de telecomunicatii, dar Washingtonul si alte tari se temeau ca in realitate va fi vorba despre testarea unei rachete cu raza lunga de actiune, care ar putea transporta o ogiva nucleara pana in Statele Unite. Planurile Phenianului au alarmat regiunea si au dus la intensificarea presiunilor asupra sa.

Insa oficiali americani sub acoperirea anonimatului au declarat ca imaginile din satelit de la aerodromul Musudan-ri arata ca nord-coreenii se pregatesc intr-adevar de lansarea unui satelit, si nu pentru testarea unei rachete. Printre cei de aceasta parere sunt analisti ai Aviatiei militare americane si experti de la Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), de la Washington.

"Probabil ca lanseaza un satelit. Dar problema este ca pregatirile pentru aceasta coincid" cu acelea pentru testarea unei rachete, a declarat expertul Paul Brannan, de la ISIS.

Statele Unite si-au luat masuri, desfasurand in regiune mai multe vase echipate cu rachete de interceptare.

Daca la Washington, atmosfera pare sa se detensioneze, la Phenian retorica se incinge. Coreea de Nord a amenintat astazi intr-un comunicat oficial citat de AFP ca va dobori orice avion de spionaj american care i-ar patrunde in spatiul aerian pentru a supraveghea lansarea. "Daca (...) vor indrazni sa trimita avioane de spionaj in spatiul nostru aerian, interferand cu pregatirile noastre pentru lansarea unui satelit in scopuri pasnice, revolutionarii nostri le vor dobori fara mila", se arata in comunicat.

Avertismentul intervine dupa ce Phenianul a afirmat marti ca avioane spion americane si-au intensificat survolurile in nord-estul Coreei de Nord, unde va avea loc lansarea.

Tarile vecine se tem de o reeditare a evenimentelor din vara anului 1998, cand regimul nord-coreean a anuntat ca lanseaza un satelit, dar a testat o racheta cu raza lunga de actiune Taepodong-1, care a survolat o parte a Japoniei, inainte de a se prabusi in Pacific.

Phenianul provocase o noua criza internationala in 4 iulie 2006, sarbatoarea nationala a Statelor Unite, lansand sapte rachete, printre care un Taepodong-2. Acestea au explodat dupa 40 de secunde de zbor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.