Presedintele american Barack Obama isi va face astazi, la Londra, debutul pe scena internationala, prin doua reuniuni foarte asteptate cu omologii sai din Rusia si China

Peste 2.500 de politisti sunt mobilizati cu aceasta ocazie deoarece sunt asteptate mai multe manifestatii, printre care una sub sloganul Financial Fool Day (1 aprilie financiar), in cursul careia protestatarii vor incerca sa blocheze institutiile financiare din Londra, relateaza NewsIn, citand AFP.

Brack Obama, care a sosit in capitala britanica marti seara, pentru summitul G20, va incerca sa relanseze relatiile americano-ruse, foarte tensionate in timpul administratiei fostului presedinte american, George W. Bush.

La prima reuniune cu omologul sau rus, Obama ii va cere lui Dmitri Medvedev o sustinere mai ferma pentru convingerea Iranului sa renunte la programul sau nuclear. De asemenea, presedintele american a anuntat deja reexaminarea proiectului de scut antiracheta promovat de predecesorul sau. Astfel, George W. Bush voia sa intaleze un radar in Cehia si 10 rachete de interceptare in Polonia, pentru a contracara eventuale atacuri balistice lansate de Iran. Moscova, insa, percepe sistemul ca pe o amenintare la adresa securitatii sale nationale.

Daca predecesorii lor, Vladimir Putin si George W. Bush, se bazau pe simpatia lor reciproca pentru a trece peste dezacordurile politice, Medvedev si Obama, care se intalnesc astazi pentru prima oara, au promis ca vor fi pragmatici in abordarea temelor divergente precum controlul armelor, apararea antiracheta, Iranul si Afganistanul.

Ambele parti spun ca rezultatul cel mai concret al intalnirii de la Londra va fi probabil un acord pentru a demara negocierile asupra unui nou tratat de limitare a numarului de rachete nucleare cu raza lunga de actiune (START), pentru a-l inlocui pe cel care expira anul acesta.

Afganistanul ar putea fi un alt subiect de consens, in care noua relatie bilaterala va putea da rezultate rapid. Rusia a permis tranzitul pe teritoriul sau de materiale non-militare ale NATO spre Afganistan, ceea ce completeaza in mod binevenit ruta de aprovizionare prin Pakistan. Insa Rusia a incurajat de asemenea inchiderea unei baze americane aeriene din Kirgizstan, ceea ce a fost perceput drept un semnal contrar declaratiilor de disponibilitate la cooperare.

Obama se va intalni tot astazi, pentru prima oara, si cu presedintele Hu Jintao, in contextul in care cooperarea economica dintre cele doua puteri traverseaza o perioada tensionata, dar si dupa un incident naval in Marea Chinei, intre vase apartinand celor doua tari.

Cu mai putin de o luna inainte de reuniunea de la Londra, China a "hartuit", potrivit Washingtonului, o nava a marinei americane in Marea Chinei de Sud. A urmat ca banca centrala a Chinei sa evoce inlocuirea dolarului ca moneda de rezerva internationala, o propunere respinsa imediat de americani.

In ceea ce il priveste pe premierul chinez Wen Jiabao, acesta s-a declarat ingrijorat de "siguranta" investitiilor chineze in bonuri de tezaur americane.

Obama si Hu vor discuta si despre un posibil test cu racheta nord-coreean si despre consecintele acestuia asupra negocierilor in sase cu privire la programul nuclear al Phenianului, a precizat Casa Alba.

Gazda summitului G20, premierul britanic Gordon Brown se va intalni, la randul sau, cu presedintii rus si chinez.

La inceputul serii, sefii de stat si sotiile lor, ministrii de finante si sefii bancilor centrale din statele membre G20 vor participa la o receptie organizata de regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham.

Joi, vor incepe lucrarile in cadrul unui summit ambitios, pentru a gasi solutii la criza economica mondiala.

Un oficial de la Casa Alba a negat marti ca ar exista diviziuni intre Statele Unite si tarile europene in ceea ce priveste metodele de relansare a economii mondiale, in conditiile in care semnele unor tensiuni au inceput deja sa apara. Astfel, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a avertizat ca Franta ar putea parasi lucrarile daca nu va fi satisfacuta de rezultate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.