NATO este o organizatie militara comuna de aparare infiintata printr-un tratat semnat la 4 aprilie 1949 la Washington, care avea la acel moment obiectivul de a se opune amenintarii sovietice, transmite AFP.

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord este formata in prezent din 26 de state membre, carora li se vor adauga alte doua la summitul din aceasta saptamana, informeaza NewsIn.

Cele 12 tari fondatoare sunt Statele Unite, Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Marea Britanie, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda si Portugalia, carora li s-au alaturat de-a lungul timpului alte patru state: Grecia, Turcia, Germania si Spania.

In 1999, Alianta se extinde spre est, pentru prima oara de la caderea Cortinei de Fier, incluzand in randurile sale Polonia, Ungaria si Cehia. In martie 2004 are loc un al doilea val de extindere spre est, cu aderarea a sapte tari: Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria si Romania.

Alte doua tari, Albania si Croatia, vor adera in cadrul summitului de vineri si sambata organizat la granita franco-germana, sumit care va marca implinirea a 60 de ani de la infiintarea Aliantei.

Articolul 5 din tratatul NATO reprezinta coloana vertebrala a Aliantei. Acesta stipuleaza ca un atac impotriva unuia dintre statele membre este considerat un atac impotriva tuturor tarilor din Alianta. NATO a invocat pentru prima oara acest articol in 2001, pentru a marca sprijinul fata de Statele Unite, dupa atentatele teroriste din 11 septembrie.

Sediul NATO a fost initial la Londra, apoi la Paris, iar in cele din urma a fost mutat la Bruxelles, unde se afla si in prezent, din 1966. Comandamentul militar al Aliantei (SHAPE) este situat la Mons, in Belgia.
Secretarul general al NATO este olandezul Jaap de Hoop Scheffer, care ocupa aceasta functie din 1 ianuarie 2004 si al carui mandat va expira la 31 iulie.

Organul principal de decizie in cadrul Aliantei este, in domeniul politic, Consiliul Atlanicului de Nord.
Franta, care a fost unul dintre membrii fondatori ai NATO, s-a retras din comandamentul militar in 1966, in urma unei decizii a generalului Charles de Gaulle. Summitul din aceasta saptamana va marca reintoarcerea Parisului in structura militara, decizie anuntata de presedintele francez Nicolas Sarkozy inca din 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.