Iranul este "cat se poate de pregatit" sa participe la reconstructia Afganistanului, este mesajul transmis marti la Haga, de viceministrul iranian de externe Mohammad Mehdi Akhoundzadeh, la conferinta internationala cu privire la viitorul Afganistanului, relateaza AFP.

"Salutand propunerile de cooperare facute de tarile ce contribuie la operatiunea din Afganistan, Republica Islamica Iran este cat se poate de pregatita sa participe la proiecte destinate sa combata traficul de droguri, proiecte de dezvoltare si reconstructie in Afganistan", va declara oficialul iranian, potrivit unei copii a discursului sau, distribuita in avans de un diplomat din aceasta tara.

Fara sa mentioneze explicit Statele Unite, reprezentantul Teheranului a cerut retragerea trupelor straine din aceasta tara, criticand decizia presedintelui Barack Obama de a trimite intariri. "Prezenta fortelor straine nu a ameliorat lucrurile in tara si se pare ca suplimentarea lor se va dovedi, de asemenea, ineficienta", a declarat el, cerand "afganizarea" fortelor de pe teren, informeaza NewsIn.

"Cheltuielile militare trebuie redirectionate spre antrenarea politiei si armatei afgane, iar procesul de reconstructie a unui guvern ar trebui bazat pe afganizare", a mai spus oficialul iranian, subliniind importanta alegerilor prezidentiale din luna august.

Presedintele american Barack Obama a prezentat saptamana trecuta o noua strategie pentru Afganistan, care pune accentul tocmai pe formarea politiei si armatei afgane. Obama a anuntat trimiterea a inca 4.000 de militari americani in Afganistan, in acest scop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.