Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a respins categoric o cerere a premierului bulgar Serghei Stanisev, care solicitase asistenta din partea statelor membre pentru a face reformele necesare in tara, relateaza Sofia News Agency.

Intr-o scrisoare primita luni de premierul bulgar, Barroso a afirmat ca "este important pentru Bulgaria sa aiba mecanisme institutionale noi". Insa restul tarilor membre ale Uniunii au inceput sa oboseasca sa ofere asistenta Bulgariei, care trebuie sa demonstreze mai intai "rezultate concrete si vizibile", relateaza NewsIn

Din scrisoare reiese clar ca Barroso i-a spus acelasi lucru lui Stanisev la intalnirea lor din 5 martie, ziua in care premierul bulgar a cerut statelor membre sa trimita diplomati "cu experienta" pentru a ocupa "functii importante" in administratia de la Sofia, cu scopul de accelera reformele.

"Vom coopera cu dumneavoastra, ne-am intensificat cooperarea, dar nu putem sub nicio forma sa substituim reformele care depind de guvern, administratie si statul bulgar", declarase anterior Barroso.
Propunerile guvernului bulgar de "programe de cooperare specifica" cu alte state membre au fost pregatite in februarie de consiliul consultativ al lui Stanisev si in special de consilierul sau pentru relatii europene, Maria Markes-Pinto.

Bulgaria, ca si Romania, a aderat la Uniunea Europeana in 2007, dar este in continuare sub monitorizare in domeniul justitiei, pentru ca nu facuse suficiente reforme pentru combaterea coruptiei si crimei organizate. Uniunea Europeana a sanctionat Bulgaria pentru ca nu a facut suficiente eforturi pentru combaterea coruptiei si crimei organizate, inghetand milioane de dolari din fondurile destinate acestei tari.
In pofida a numeroase promisiuni, Sofia nu a reusit sa condamne niciun oficial important pentru coruptie si a trimis la inchisoare doar un lider interlop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.