Coreea de Nord si-a plasat in stare de alerta toate fortele armate active si in rezerva, care insumeaza aproape noua milioane de militari, inainte de lansarea prevazuta intre 4 si 8 aprilie a unui "satelit de telecomunicatii", a afirmat o asociatie umanitara sud-coreeana, citata de AFP.

"Ultimele informatii pe care le avem din Coreea de Nord arata ca toti adultii de sex masculin sunt in stare de alerta, iar tensiunea creste pe masura ce se apropie lansarea", a declarat Lee Seung-Yong de la asociatia Good Friends, care in general este bine informata. "Tara este aproape in stare de razboi", a adaugat el, precizand ca toti barbatii au primit ordin sa nu se departeze de locuintele lor.

Armata nord-coreeana are 1,2 milioane de membri activi si alti 7,7 milioane in rezerva.

Coreea de Nord a anuntat ca va plasa pe orbita, intre 4 si 8 aprilie, un "satelit de telecomunicatii", insa Statele Unite si aliatii lor din Asia se tem ca este vorba de fapt de un al rachetei cu raza lunga de actiune Taepodong-2.

Japonia, in stare de alerta la fiecare intensificare a tensiunilor cu regimul stalinist de la Phenian, a promis ca va intercepta orice obiect care i-ar ameninta teritoriul, fie si in urma unui incident sau a unei greseli de traiectorie. Tokyo nu a uitat racheta nord-coreeana cu raza lunga de actiune Taepodong-2 care a survolat o parte din arhipelagul nipon, iar apoi a esuat in Oceanul Pacific in vara anului 1998. Guvernul nipon a desfasurat baterii antiracheta la Tokyo si in imprejurimile acestuia.

Coreea de Nord a avertizat ca va considera orice interceptare a "satelitului" sau drept un "act de razboi" si a declarat in repetate randuri ca sanctiunile ONU vor fi vazute ca un "act ostil" care va duce la suspendarea negocierilor pentru denuclearizarea sa, aflate in prezent intr-un punct mort.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.