Reprezentantii diplomatici si comandantii militari americani desfasoara negocieri indirecte cu insurgentii din Irak: stirea, care a facut instantaneu ocolul canalelor mass-media din intreaga lume, constituie prima recunoastere oficiala ca intre cele doua parti ale conflictului exista contacte. Un oficial al ambasadei americane de la Bagdad a declarat ca sunt in curs eforturi pe linia contactarii rebelilor, ceea ce pare a indica o mladiere a pozitiei administratiei Bush, potrivnica, pana acum, negocierilor cu acestia.

"Pentru realizarea stabilitatii, pentru a se pune capat insurectiei si uciderii unui mare numar de irakieni, este necesara stabilirea de contacte", a dezvaluit, la un briefing de presa, oficialitatea amintita, care a precizat in continuare: "Nu cred ca cei cu care discutam sunt direct operationali, dar ei au legaturi cu acestia, fie pe linie de familie, fie prin faptul ca au fost asociati vechiului regim".Briefing-ul a fost deschis, nu au existat interdictii de publicare in presa a celor dezvaluite, asa cum se obisnuieste uneori, dar, potrivit regulilor existente, numele diplomatului american nu trebuie dezvaluit publicului. Acesta nu a dat amanunte despre continutul convorbirilor cu insurgentii si nici asupra identitatii grupurilor din care acestia fac parte.

In schimb, potrivit declaratiilor sale, contactele s-au realizat prin intermediul liderilor tribali si religiosi ai minoritatii sunnite si s-au circumscris acelor fractiuni ale rebelilor mai inclinate sa renunte la violenta si sa se integreze in viata politica. El a exclus gruparea lui al-Zarqawi, cunoscuta pentru legaturile sale directe cu Al-Qaida si raspunzatoare, alaturi de alte grupari islamice radicale, de majoritatea atentatelor sinucigase cu bomba. "Unii insurgenti sunt fanatici si fata de acestia solutia nu poate fi decat militara", a mai spus oficialul american.

Comentand aceste declaratii, cotidianul londonez Guardian aminteste ca americanii au initiat, inca mai de mult, tatonari in directia minoritatii sunnite, dar ca, oficial, aceste tatonari nu-i includeau pe "teroristii" identificati ca atare de presedintele Bush cu indicatia ca trebuie "suprimati". Acum insa, avand de facut fata unor presiuni crescande pentru a dovedi ca se inregistreaza progrese efective intr-un razboi care provoaca zilnic doua noi victime in randurile armatei americane, presedintele pare a fi mai putin intransigent.

De altfel, un recent sondaj Gallup arata ca 57 la suta din americani cred ca invazia Irakului din martie 2003 nu a dat rezultatele asteptate si nu merita eforturile facute. Pe masura ce pierderile americane au sporit, iar noile autoritati irakiene s-au dovedit a fi subrede, Washingtonul a preferat sa adopte, totusi, o pozitie pragmatica, intinzand "antene" in directia membrilor fostului partid de guvernamant Baath si a liderilor sunniti si incurajand noile autoritati sa incetineasca procesul "debaathificarii".

De altminteri, un politician sunnit de frunte, fost ministru al Energiei pe vremea lui Saddam, a declarat ca doua grupari insurgente, Armata Islamica a Irakului si Armata mujahedinilor, sunt gata sa discute cu noile oficialitati irakiene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.