Implicarea activa a Kievului in problema transnistreana, prin prezentarea unui plan privind rezolvarea diferendului, deranjeaza Kremlinul, potrivit cotidianului rus "Kommersant". Drept urmare, Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse, cu sustinerea directa a reprezentantilor structurilor de forta si ai celor financiar-economice, a elaborat un plan de actiuni privind mentinerea influentei Rusiei asupra Moldovei. Desi continutul acestui plan este secret, influentul cotidian moscovit sustine ca scopul lui este sa nu admita apropierea Moldovei de Occident, iesirea ei definitiv din sfera de influenta a Rusiei si sa inlature pericolul lichidarii prezentei militare ruse in Transnistria.

Potrivit "Kommersant", "Planul" propune amplificarea presiunii comercial-economice, politice si umanitare asupra punctelor vulnerabile ale Chisinaului. In particular, aceste actiuni prevad blocarea periodica a exportului marfurilor moldovenesti in Rusia, sub pretextul diverselor "bariere tehnice", si expulzarea demonstrativa a moldovenilor aflati ilegal la lucru in Rusia.

Totodata, Moscova va insista asupra mentinerii actualului format pentagonal de negocieri in problema transnistreana. De asemenea, Rusia va insista ca autoritatile de la Chisinau sa accepte principiile de baza ale reorganizarii Moldovei in spiritul "memorandumului Kozak", care prevede transformarea republicii intr-o confederatie si mentinerea prezentei militare ruse pe teritoriul Transnistriei pana in 2018. "Daca Voronin va demonstra ireconciliabilitate, nu este exclus ca el sa fie amenintat cu sanctiuni economice, in special cu livrarea resurselor energetice in Republica Moldova la preturi mondiale.

De asemenea, este posibil ca Rusia sa solicite pe un ton ultimativ achitarea datoriei Republicii Moldova fata de Rusia, care constituie aproximativ 1 miliard de dolari. In caz contrar, va fi redus volumul livrarilor resurselor energetice", noteaza "Kommersant".

Sansele Chisinaului

In aceste conditii, proiectul ucrainean de reglementare transnistreana, care ridica si el semne de intrebare, este mai bine primit de Chisinau. Astfel, desi acesta intinde Moldovei niste curse periculoase, Planul de la Vinnita poate fi suportat, pana la un punct, pentru ca este unul ucrainean, nu rusesc, considera editorialistul Petru Bogatu, de la publicatia "Flux".

O data cu trecerea Kievului in prim-planul reglementarii transnistrene, s-au schimbat in mare parte datele problemei in discutie. Avand Ucraina drept partener, Moldova pastreaza sansa unui castig politic, pentru ca elementele pozitive ale planului de la Vinnita creeaza un cadru necesar pentru negocieri. Mai intai, proiectul ucrainean nu prevede federalizarea Moldovei. Spre deosebire de memorandumul Kozak, el nu atenteaza direct la Constitutia statului si la sistemul politic. In plus, Transnistria nu va avea armata si politie proprie si nu i se acorda drept de veto. Moldova va fi singurul subiect de drept international. Pornind de la toate acestea, planul ucrainean poate fi considerat drept un punct de plecare pentru viitoarele negocieri. Totusi, Chisinaul trebuie sa dea dovada de abilitate, pentru ca drumul pe care se va pasi va fi impanzit de o serie de capcane extrem de primejdioase.

Capcanele planului ucrainean

Cel mai grav lucru in planul Iuscenko este ca se cunoaste doar punctul de plecare, iar cel de sosire nici nu se intrezareste. Acesta din urma este doar imaginat, numai ca fiecare dintre parti il vede in mod diferit. Cu toate acestea, editorialistul de la "Flux" considera ca planul ucrainean comporta mai multe riscuri pentru Moldova decat pentru regimul separatist.

Una dintre prevederile periculoase este ca regiunea din stanga Nistrului ar urma sa fie o republica cu drept la autodeterminare in anumite conditii. Acest fapt contravine Constitutiei Moldovei, care stipuleaza crearea unei autonomii in Transnistria, si nu a unei "republici". Se impune astfel tacit modificarea Constitutiei, ceea ce poate conduce la o federalizare latenta a tarii. Mai mult, dreptul la autodeterminare ofera Tiraspolului posibilitatea de a santaja administratia centrala, amenintand-o cu separarea. Astfel, Chisinaul ar putea deveni din nou ostaticul Kremlinului, care detine adevaratele parghii ale puterii din regiunea separatista.

Avantajele Tiraspolului

In al doilea rand, Capitolul 2 al planului cere desfasurarea de alegeri in "Sovietul Suprem" al Transnistriei, care ar fi monitorizate de observatori straini. Insa, potrivit "Flux", aici se are in vedere organizarea scrutinului de catre o putere de ocupatie ruseasca, protejata de o armata de invazie straina. In plus, votarea ar urma sa aiba loc pe baza legislatiei transnistrene, nu a celei moldovenesti, in conditiile in care Constitutia Moldovei nu recunoaste nici un organ al administratiei locale separatiste.

Astfel, sub regimul Smirnov, oricat de multi observatori occidentali s-ar afla la fata locului, alegerile ar fi o farsa, iar in urma lor va fi legitimat Sovietul Suprem de la Tiraspol si, implicit, autoproclamata republica nistreana. Pe de alta parte, potrivit planului ucrainean, el urmeaza sa fie semnat de ambele parti implicate in conflict, ceea ce ar pune Tiraspolul pe picior de egalitate cu Chisinaul.

Mai mult, acest aspect ar priva de orice raspundere Rusia, care nu mai este considerata parte implicata in conflict. Ca rezultat, etapa a treia a planului ucrainean, care prevede reglementarea definitiva a diferendului, nu va interveni niciodata.

Legitimata pe plan international, regiunea separatista ar obtine exact ce doreste, avand tot dreptul sa se alipeasca ulterior Rusiei sau Ucrainei.

Declaratia Parlamentului moldovean privind Planul Iuscenko

Parlamentul moldovean a adoptat, ieri, in unanimitate, o declaratie referitoare la planul propus de Victor Iuscenko pentru reglementarea conflictului transnistrean. Fara a accepta sau a respinge proiectul ucrainean, declaratia sustine ca ideea participarii zonei transnistrene la promovarea politicii externe a Moldovei ar leza suveranitatea acestui stat. Legiuitorii moldoveni au cerut retragerea trupelor si munitiilor rusesti din regiune pana la sfarsitul acestui an si a trupelor de mentinere a pacii pana la sfarsitul anului viitor. De asemenea, ei au mai cerut dezarmarea formatiunilor paramilitare ale Tiraspolului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.