Cand toata lumea astepta ca apropiatul Consiliu European, din 16-17 iunie, sa aduca clarificari asupra soartei Constitutiei europene, iar liderii Uniunii sa se concentreze asupra viitorului acesteia, se contureaza o noua criza majora, ce ameninta sa deterioreze de-a dreptul climatul si asa tensionat dintre statele membre. E vorba de o disputa aprinsa, iscata in aceste zile pe marginea bugetului comunitar. Tonul l-au dat premierul britanic si presedintele francez.

Pe scurt, Marea Britanie, care beneficiaza de o reducere substantiala a contributiei sale la bugetul comun, a refuzat sa accepte "inghetarea" acesteia. In joc sunt circa 5,3 miliarde de euro, calculate la nivelul anului 2004. Statutul special al Londrei a fost negociat inca din 1984, de pe vremea cand economia britanica se afla in coada celorlalte mari tari europene. In prezent, situatia s-a inversat, iar somajul insular e de doua ori mai redus decat in Franta sau Germania.

In plus, conform actualului sistem in vigoare, ce leaga evolutia reducerii britanice de cea a cheltuielilor europene, aceasta ar putea ajunge la o medie anuala de 7,1 miliarde de euro, in perioada 2007-2013. Actuala presedintie luxemburgheza a UE a propus inghetarea reducerii britanice in 2007 la nivelul anterior ultimului val al extiderii din mai 2004 si o diminuare progresiva a acesteia, incepand din urmatorul an.

Cand Jacques Chirac i-a cerut lui Tony Blair sa faca "un gest" de bunavointa si sa accepte propunerea, a fost intampinat de replica taioasa a acestuia: "Marea Britanie a facut deja un gest. In ultimii zece ani, chiar si beneficiind de reducere, contributia noastra la bugetul european a fost de doua ori si jumatate mai mare decat a Frantei".

Fara reducere, argumenteaza Blair, contributia Londrei la bugetul UE ar fi de 15 ori mai mare decat a Frantei, ea fiind menita sa mai reduca din inechitate. Premierul britanic s-a declarat deschis dezbaterilor pe aceasta tema, cu conditia unei revizuiri fundamentale a modului in care "Uniunea Europeana isi cheltuie banii".

Pentru Franta, mare beneficiara a ajutoarelor pentru fermieri, in cadrul mult disputatei Politici Agrare Comune, orice revizuire/reducere a cheltuielilor in aceasta directie e inacceptabila. Pentru a invenina si mai mult situatia, in corul nemultumitilor s-a inscris si Italia, care a amenintat ca va bloca bugetul facand uz de veto.

Iritarea Romei provine din faptul ca din proiectul de buget pe 2007-2013 au disparut fondurile acordate regiunilor din sud, mai putin dezvoltate. Intr-o scrisoare adresata premierului luxemburghez, Silvio Berlusconi considera inacceptabile reducerile operate la fondurile de coeziune, in timp ce contributia tarii sale la bugetul comun este "excesiva" in comparatie cu posibilitatile ei (numai in contul reducerii britanice Italia varsa 1,3 miliarde de euro).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.