Liderii politici sunniti si-au stabilit conditiile pentru a se implica in elaborarea noului proiect al Constitutiei irakiene. Ei vor o treime din locurile eligibile ale noului parlament, care va functiona la Bagdad incepand din toamna, cand sunt prevazute alegerile generale definitive. In plus, alianta ce grupeaza principalele grupuri arabe sunnite au cerut 25 de locuri in comitetul parlamentar care se va ocupa cu proiectul noii Constitutii.

In conditiile actuale, aceasta minoritate ar avea dreptul la numai doua locuri in acest comitet, pentru ca, la alegerile din ianuarie, a ales boicotarea scrutinului. Nu a existat un raspuns imediat din partea coalitiei conduse de siiti, dar declaratiile politice anterioare lasau sa se inteleaga ca o prezenta mai mare a sunnitilor in viitorul for de conducere al tarii este acceptata. De fapt, prezenta sunnitilor la guvernare nu ar rezolva violentele din Irak.

Pentru ca gherilele sunnite, asa-numitii insurgenti, au anuntat de mult ca se opun oricarei forme de colaborare cu noua administratie de la Bagdad, pentru ca aceasta se afla in stransa legatura cu fortele americane de ocupatie. Printre recentele atacuri teroriste s-au aflat si atentate la adresa parlamentarilor kurzi sau a reprezentantilor sunniti.

Secretarul american de stat Condoleezza Rice a sugerat ca nu exclude posibilitatea inceperii de negocieri intre responsabilii irakieni si gruparile insurgentilor, subliniind ca reconcilierea politica in Irak trebuie sa fie un "proces intern irakian". In plus, seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a facut ieri o vizita-supriza la Bagdad. Straw a facut parte dintr-o delegatie de patru oficiali europeni, fiind insotit de Javier Solana, inaltul reprezentant UE pentru politica externa, de Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relatii externe, si de Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de externe, a carui tara asigura in prezent presedintia UE.

Intr-un discurs rostit in capitala irakiana, Straw a recunoscut ca interventia impotriva regimului irakian "a divizat Europa", adaugand ca, in prezent, statele membre UE coopereaza pentru bunastarea Irakului. Pe de alta parte, un nou scandal ameninta sa izbucneasca, de aceasta data generat de un raport al ONU care sustine ca SUA au violat legislatia internationala, detinand mii de irakieni fara un proces care sa le stabileasca vinovatia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.