Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a supravietuit marti unei motiuni de neincredere, inaintata de un grup de europarlamentari ca urmare a scandalului iscat dupa ce s-a aflat ca, vara trecuta, inaltul oficial de la Bruxelles a petrecut o vacanta de vis pe iahtul armatorului grec Spyros Latsis. Povestea a facut vilva pentru ca Latsis, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a beneficiat si de un credit din partea Uniunii Europene, ce-i drept inainte ca Barroso sa-si preia oficial mandatul. Patania presedintelui Comisiei Europene a readus in atentie figura magnatului grec Latsis, un miliardar care se lauda cu prietenia mai-marilor lumii, capul unui imperiu financiar cu ramificatii inclusiv in Romania.

In editia din acest an a topului "Forbes" al celor mai bogati oameni din lume, Spyros Latsis si familia sa ocupa locul 54, cu o avere estimata la 7,5 miliarde de dolari. In tinerete a studiat stiintele economice la Londra si si-a luat doctoratul pentru a conduce afacerile familiei, care cuprind diverse domenii: banci (EFG Bank Group), rafinarii de petrol (Hellenic Petroleum), companii aviatice si agentii de turism. In ultimii ani el s-a concentrat mai ales asupra tranzactiilor bancare si a reusit sa mareasca cifra de afaceri a Grupului EFG cu 43%.

Stirpea vechilor armatori greci

Tatal sau, Yannis (John) Latsis, a fost un armator grec foarte respectat, din generatia unor magnati legendari precum Aristotel Onassis si Stavros Niarhos. A inceput cu o mica salupa de pescuit pe care a mostenit-o de la tatal sau si a ajuns unul dintre cei mai bogati oameni din lume. A trait la Londra, intr-o vila imensa din apropierea Palatului "St. James", pina cind a murit in aprilie 2003. Modelul patriarhului grec Yannis Latsis a fost un familist convins, casatorit toata viata cu o singura femeie, care i-a daruit trei copii, pe Spyros si doua fete, Marianna si Margarita.

Fiul sau ii seamana foarte mult, fiind un tip studios, cu o viata personala linistita. S-a casatorit tirziu, dupa 50 de ani, si are doi copii. In calitate de cap al familiei, el a fost consultat si in ceea ce priveste apropiatul mariaj al nepotului sau Paris (fiul surorii sale Marianna) cu Paris Hilton, mostenitoarea imperiului hotelier cu acelasi nume. Date fiind averile celor doi tineri, gurile rele spun ca nunta lor aduce mai degraba cu o fuziune comerciala.

Prietenii inchegate pe valuri

In afara averii, Spyros Latsis (58 de ani) a mostenit de la tatal sau si contactele cu cei mai puternici oameni ai planetei. Batrinul Yannis era prieten bun cu fostul presedinte american George Bush, o relatie pe care magnatul grec se straduieste
s-o pastreze. In urma cu doua zile, Bush senior, insotit de sotia sa Barbara, a sosit in Insula Corfu, cei doi fiind invitati sa faca o croaziera pe faimosul iaht "Alexandros". Cu o lungime de 130 de metri, acesta este al treilea ca marime in topul mondial al ambarcatiunilor private si a gazduit pe puntea sa familii regale, presedinti, oameni politici importanti si VIP-uri. Se spune ca iahtul are sali imbracate in marmura, ceea ce il si impiedica sa atinga viteze prea mari.

In timpul Jocurilor Olimpice de la Atena, Latsis a pus la bataie intreaga sa flota de iahturi, presedintele rus Vladimir Putin fiindu-i oaspete pe "Alexandros", in timp ce actualul presedinte Bush a fost invitat sa stea cu toata familia pe un vas nou-nout, "Tumara". Acum o luna, Printul Charles si Camilla Parker-Bowles au imprumutat iahtul "Alexandros" pentru o scurta vacanta. In trecut, familia Latsis le-a oferit vacante de lux unor personalitati precum Mihail Gorbaciov, Boris Eltin sau Margaret Thatcher. In ceea ce priveste relatia dintre Latsis si Barroso, cei doi au explicat ca ii leaga o veche prietenie, inchegata pe bancile facultatii.

Afacerile lui Latsis in Romania

Spyros Latsis nu e strain de afacerile din Romania. Dupa privatizarea Banc Post, finalizata in 2002, magnatul grec a ajuns patronul bancii. El este actionarul majoritar al grupului EFG Eurobank Ergasias, la rindul lui actionar majoritar la Banc Post. De asemenea, un alt proiect al EFG in Romania este compania de credite de consum Euroline. Pe 24-25 mai 2004, Latsis impreuna cu alti oameni de afaceri eleni s-au intilnit la Bucuresti cu presedintele de atunci, Ion Iliescu, cu premierul Nastase si alti membri ai guvernului pentru a discuta despre investitii de interes reciproc in domeniile bancar, imobiliar si al constructiilor navale.

De altfel, Latsis a investit deja in domeniul imobiliar. El se afla in spatele proiectului rezidential din Baneasa - Lake View - prin intermediul Fondului de investitii Lamda Development. Indirect, magnatul elen este implicat si in afaceri cu petrol. Chiar daca s-a retras din cursa pentru privatizarea Petrom - unde putea candida prin compania Petrola (a treia rafinarie ca marime din Grecia), se spune ca Latsis s-ar numara printre actionarii grupului OMV prin intermediul Fondului de investitii IPIC.

De asemenea, in Grecia, Latsis s-a asociat cu LukOil, care detine rafinaria Petrotel din Romania, pentru achizitionarea companiei Hellenic Petroleum.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.