Fisiere electronice care contineau detalii privind construirea si testarea echipamentelor folosite la fabricarea bombelor nucleare au disparut si ar putea fi vandute la negru pe piata internationala, au anuntat anchetatori din cadrul Natiunilor Unite, citati de ziarul The Guardian, in editia online. Documentele, care au sute de pagini, ofera informatii exacte despre modul in care pot fi construite centrifuge folosite la imbogatirea uraniului.

Anchetatorii nu au reusit sa dea de urma unor scheme principale ale centrifugelor, temandu-se si ca au fost sustrase planurile unor focoase nucleare. Inspectorii din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) ancheteaza cel mai mare trafic de tehnologie nucleara din istorie, coordonat de omul de stiinta pakistanez Abdul Qadeer Khan.

Operatiunea, care a constat in exportul de tehnologie nucleara catre Libia si Iran, a fost descoperita acum doi ani. Un oficial AIEA a declarat ca mai multe documente care contineau planuri pentru centrifugele destinate imbogatirii uraniului, numite P-1 si P-2, similare cu cele vandute de Khan, au disparut. "Avem informatii ca erau pregatite mai multe copii ale documentelor", a declarat oficialul citat. "Deci, cine le-a luat? Am recuperat un set de la Libia, dar cine le detine pe celelalte?", a comentat acesta.

Documentele contin date tehnice importante

"Nu avem dovezi ca planurile ar fi fost distruse. Una dintre variante este existenta unui alt client. Pur si simplu nu stim unde se afla acestea", a spus oficialul AIEA. Documentele ofera amanunte despre modul de fabricare a pieselor destinate centrifugelor, materialele necesare, modul de asamblare a acestora si conditiile de testare. Centrifugele sunt unul dintre principalele moduri de construire a unei bombe pe baza de uraniu. "Marea intrebare este cine altcineva a luat planurile, in afara de Libia si Iran", s-a intrebat un diplomat european. Un alt diplomat sustine ca nucleul retelei lui Khan se afla in Orientul Mijlociu, sugerand ca Siria si Egiptul ar putea fi potentiali cumparatori ai planurilor, in cazul in care acestea vor fi scoase la vanzare. Khan este erou national in Pakistan dupa ce a creat bomba nucleara.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.