Premierul britanic Tony Blair este tinta unui veritabil "complot" al liderilor europeni, care cer Marii Britanii sa renunte la "cec"-ul pe care-l primeste anual de la UE, acuzand-o ca altfel risca sa declanseze o criza a UE.

Planul, gandit de Franta si Germania si sprijinit de toti membrii Uniunii, urmareste sa scoata din impas negocierile privind bugetul comunitar pentru perioada 2007 - 2013. Refuzul constant al Marii Britanii de a renegocia suma de 3,7 miliarde de lire sterline pe care o primeste anual de la UE, in baza unui acord smuls de Margaret Thatcher la Fontainebleau, in 1986, este una din piedicile in calea realizarii unui compromis.

Presedintia luxemburgheza a UE propune ca Marea Britanie sa primeasca in 2007 doar 3,1 miliarde de lire sterline, iar suma sa scada in fiecare an, dar este putin probabil ca britanicii sa accepte. Brown a avertizat ca Londra isi va apara pozitia folosindu-si dreptul de veto daca este cazul, blocand astfel bugetul comunitar. Premierul Blair a fost categoric ieri, spunand ca Londra "nu renunta si pace" la cec.

Gunther Verheugen, vice-presedintele Comisiei Europene, a declarat ieri pentru postul german de televiziune ZDF ca este complet anormal ca una dintre cele mai bogate tari europene sa fie finantata, partial, de cele mai sarace, referindu-se la ultimii veniti in UE.

Disputa privind bugetul UE vizeaza, indirect, Romania si Bulgaria, Franta putand fi obligata sa finanteze subventiile pentru agricultura acestor tari, in detrimentul propriilor fermieri, scria ieri cotidianul britanic "The Telegraph". Si Germania ar urma sa "stranga surubul", fiind de asteptat o reducere a ajutorului pentru est-germani. In aceasta situatie, cei 25 au o misiune dificila, un acord fiind posibil doar prin asumarea unor sacrificii politice.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.