Popularii cer suspendarea referendumurilor pentru Constitutia Europeana

Ratificarea Constitutiei europene, dupa esecul inregistrat in Franta si Olanda, continua sa provoace pareri pro si contra, tot mai multe voci clamand necesitatea suspendarii referendumurilor in statele in care cetatenii urmeaza sa se pronunte asupra acestui subiect. Ieri, Hans-Gert Pottering, liderul Partidului Popular European (PPE), a cerut suspendarea referendumurilor pe tema Constitutiei Europene, pentru a evita un "efect de domino" dupa respingerea Tratatului constitutional in cadrul referendumurilor organizate in Franta si Olanda, informeaza Mediafax.

"Ar fi de bun simt intreruperea, deocamdata, a procesului de consultare populara pana la un moment oportun," a declarat Pottering cu ocazia unui interviu televizat, avertizand, ca, in caz contrar, risca sa se produca un "efect de domino", dupa ce francezii si olandezii au respins Constitutia europeana la referendumurile din 29 mai si, respectiv, 1 iunie.

Potrivit unui sondaj publicat ieri, sustinerea acordata Tratatului constitutional de catre polonezi a scazut la 40 la suta, dupa referendumurile din Franta si Olanda, in timp ce inaintea acestor scrutinuri proportia sustinatorilor Constitutiei UE in Polonia era de 54%. "Se pare ca insisi luxemburghezii, care, pana acum, potrivit sondajelor, au fost intotdeauna foarte favorabili Constitutiei, ar spune de-acum "nu" documentului european", a afirmat liderul grupului PPE, in opinia caruia este foarte clar "cum pot fluctua opiniile".

Pottering, sustinator al Tratatului constitutional european, considera ca "este nevoie de o pauza, pentru a le prezenta foarte clar Constitutia europenilor". Cu toate acestea, apreciaza liderul PPE, toti cetatenii europeni trebuie sa aiba "posibilitatea de a se exprima" in legatura cu textul Tratatului constitutional.

Luxemburgul, Danemarca, Portugalia si Irlanda urmeaza sa se pronunte prin referendum asupra ratificarii Constitutiei. Polonia si Cehia nu au stabilit in mod clar cum intentioneaza sa ratifice Tratatul constitutional.

Blair: Ratificarea nu mai are nici un rost

Dupa ce, la inceputul saptamanii, seful diplomatiei britanice, Jack Straw, anunta suspendarea procesului de organizare a referendumului din tara sa, ieri, premierul britanic, Tony Blair, a apreciat , ca "atat timp cat situatia din Franta si Olanda nu va fi clarificata, continuarea procesului de ratificare a Constitutiei UE nu are nici un rost"."Constitutia trebuie ratificata de toate statele membre, insa doua dintre ele se afla in prezent in imposibilitatea de a face acest lucru, iar atat timp cat situatia nu se va schimba, procesul nu poate continua", a subliniat Blair.

El a explicat ca Marea Britanie nu poate declara singura sfarsitul Tratatului constitutional, aceasta decizie urmand a fi luata de Consiliul European, care se va reuni peste cateva zile. Potrivit premierului britanic, tara sa, care de la 1 iulie va prelua presedintia semestriala a UE, "conduce dezbaterea cu privire la o schimbare in Europa" si "nu se mai afla in boxa acuzatilor", ca in perioada guvernelor conservatoare.

Propuneri privind ratificarea Constitutiei Europene au lansat si premierul ceh, Jiri Paroubk, si omologul sau slovac, Mikulas Dzurinda, care nu exclud ideea extinderii perioadei de doi ani stabilite pentru ratificarea Tratatului. Cei doi considera insa ca procesul de ratificare trebuie sa continue. "Procesul de ratificare trebuie sa continue. In al doilea rand, daca va fi necesar, ar trebui extins termenul de doi ani stabilit in vederea ratificarii, pentru tarile care vor avea nevoie de acest lucru", a precizat premierul ceh.

Salvarea unor parti din Tratat

Saptamana viitoare, liderii Uniunii Europene vor lua in discutie modalitatile de a adopta unele sectiuni ale Tratatului constitutional, inclusiv a reformei sistemului de vot in interiorul UE, informeaza cotidianul The Times, citat de Mediafax. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a oferit un prim indiciu in acest sens, afirmand ca o consolidare a rolului Parlamentelor nationale si modificarea sistemului de vot, astfel incat acesta sa reflecte situatia creata dupa aderarea de noi membri, pot fi realizate si in afara Constitutiei si fara convocarea unui referendum. Straw sustine ca sistemul de vot convenit la Nisa in 2000 - care ar fi urmat sa fie modificat de Constitutie - poate fi schimbat in urmatorul tratat de aderare, pentru Romania si Bulgaria.

Declaratiile oficialului britanic sugereaza faptul ca deja se desfasoara discutii informale privind "salvarea" unor anumite parti ale Tratatului Constitutional, dupa respingerea sa in Franta si Olanda. Totusi, unii diplomati europeni si-au exprimat indoiala in legatura cu posibilitatea modificarii, printr-un tratat de aderare, a sistemului de vot. Modificarile nu sunt controversate in Marea Britanie, dar provoaca nemultumire in Polonia si Spania, a caror influenta ar putea fi redusa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.