Sefii companiilor nationale de gaz din Rusia si Ucraina au demarat discutii pentru a ajunge la un compromis in diferendul privind importurile de gaz din Turkmenistan.

Directorul Gazprom, Alexei Miller, si seful companiei nationale ucrainene Naftogaz, Olexei Ivecenko, s-au intilnit ieri la Moscova, pentru a gasi o cale de intelegere in disputa privind controlul asupra importurilor de gaze naturale din republica central-asiatica Turkmenistan, informeaza "Financial Times". Ce doi oficiali, care discuta problema importului de gaz turkmen pentru prima data de la schimbarea de putere de la Kiev, trebuie sa gaseasca o solutie de compromis intre strategiile energetice ale celor doua tari, care in prezent genereaza o concurenta acerba pentru gazul turkmen.

Prin retelele de transport din Uzbekistan, Kazahstan si Rusia, Kievul importa in prezent, direct din Turkmenistan, 85% din necesarul sau, adica circa 31 de miliarde de metri cubi pe an. Dar, conform contractelor incheiate de fostul regim de la Kiev, valabile din 2007 pina in 2032, furnizarea de gaz ar urma sa fie asigurata de o companie elvetiana controlata de Gazprom si de o serie de investitori occidentali, Kievul devenind astfel dependent de intermediarul rus. Administratia Viktor Iuscenko spera acum sa anuleze contractele, folosind ca factor de presiune controlul pe care Ucraina il are asupra conductelor de pe teritoriul ei, prin care Gazprom exporta gaz rusesc si turkmen catre Europa Occidentala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.