In ce problema? Probabil in toate. Oricum se creeaza impresia ca una spunem si alta facem. In orice caz, pentru partea ucraineana, remarca este perfect valabila. La vorbe suntem cei mai buni prieteni, parteneri demni de invidiat si dispusi oricand sa rezolve orice problema pe cale pasnica. Atunci cand e sa trecem la fapte, lucrurile scapa, parca, de sub control.

Cum se intampla, de exemplu, in cazul mult-disputatului canal de navigatie amenajat de ucraineni pe bratul Bistroe din Delta Dunarii. Ne-am certat, am ridicat tonul unii la altii, ne-am amenintat si tot degeaba: Kievul si-a vazut de treaba, nestingherit de furia Bucurestiului. Acum, se face bilantul primelor noua luni de activitate a canalului. Si, se lauda ucrainenii, totul merge struna. Si pentru a-si justifica bucuria si entuziasmul, prezinta cifre. Cifre care nu pot fi, fireste, verificate in practica, dar care, pe hartie, impresioneaza: in perioada de referinta au fost inregistrate 604 traversari ale canalului si ca, din momentul restabilirii navigatiei, a fost indeplinit indicatorul anual al planului de afaceri, care este de 568.

Continuand in acelasi spirit, presa electronica de la Kiev oferea date suplimentare: din august 2004, cand obiectivul a fost dat in exploatare, si pana acum, de serviciile canalului s-au folosit reprezentantii a 21 de state ale lumii. E adevarat, nu se precizeaza care anume. Cert este insa ca au fost transportate 600.000 tone de marfuri, iar veniturile financiare realizate din incasarile diferitelor taxe s-au cifrat la peste cinci milioane de grivne. Iar pentru ca nimeni sa nu se mai indoiasca de corectitudinea partii ucrainene, presa cita comunicatul oficial dat publicitatii de Ministerul Transporturilor, potrivit caruia "canalul este in permanenta monitorizat din punct de vedere ecologic, sunt respectate normele de protectie a mediului inconjurator".

Textul sustine, de asemenea, ca "au fost achitate compensatii pentru daunele provocate mediului inconjurator - aproape 1,5 milioane de grivne". Concluzia fiind ca "analizele intreprinse nu au scos in evidenta abateri majore de la normele" internationale din domeniul protejarii naturii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.