La fiecare minut, in lume, o femeie moare din cauza complicatiilor survenite in cursul sarcinii sau chiar la nastere si peste un milion de copii raman orfani din cauza mortalitatii materne, acestia fiind de 10 ori mai predispusi sa moara prematur decat cei care au mama.
Principalele cauze ale decesului matern sunt hemoragia, infectiile, avorturile facute in conditii necorespunzatoare, eclampsia si travaliul obstructionat.

99% dintre femeile care mor din cauza sarcinii sau a nasterii provin din tarile in curs de dezvoltare, unde accesul la serviciile de sanatate nu este foarte accesibil.

Ce parere aveti de faptul ca suntem in secolul 21 si in unele tari , mamele inca mai mor dand nastere ?

Potrivit unui comunicat de presa remis de UNFPA (Fondul ONU pentru Populatie) statisticile din luna februarie a anului trecut aratau ca in tarile mai putin dezvoltate, 57% dintre nasteri sunt asistate de personal medical, iar in tarile cel mai putin dezvoltate procentul scade la numai 34.

De asemenea, 35% dintre femeile insarcinate din tarile in curs de dezvoltare nu au posibilitatea de a fi vazute de niciun fel de personal medical de-a lungul sarcinii, iar in Africa sub-sahariana, unde se inregistreaza cele mai multe decese materne, in jur de 70% dintre femei nu au acces la servicii medicale dupa nastere.

Aceste cifre incredibile i-au inspirat pe Antonia Madden si pe sotul ei, Toby Madden sa cerceteze sanatatea mamelor si a viitoarelor mame din intreaga lume, o experienta care a dus la nasterea asociatiei caritabile "Sponsor a Mum", ce are ca scop reducerea decesului matern prin colaborarea cu comunitatile rurale pentru a-si imbunatati accesul la serviciile de ingrijire medicala. Toby, un fotograf renumit si un regizor profesionist si Antonia, cu o experienta de zece ani in dezvoltarea internationala, devenind in scurt timp vocea milioanelor de femei din comunitatile devastate de mortalitatea materna si neo-natala. Cu propriile economii, sotii Madden au pus bazele unui proiect de cercetare a sanatatii materne din comunitatiile indepartate din zece tari din Africa de Vest si Asia de Sud.

Din motive sociale, politice sau economice, un numar foarte mare de mame si copii sunt in continuare pe moarte in comunitatile indepartate precum Phidim, zona rurala din Nepalsau sau Wakhan Corridor din Afghanistan, unde infrastructura nu este dezvoltata si nu permite accesul la centrele de sanatate. Magarii sau mersul pe jos sunt principalele mijloace de transport in aceste comunitati si femeile risca sa nu ajunga la timp intr-un centru medical si sa nasca pe drum sau chiar daca ajung la centrul medical risca sa nu gaseasca personal sau echipament calificat. Acest lucru le-a determinat pe majoritatea femeilor sa nasca acasa, singure sau asistate de moase.

Maddie a avut privilegiu de a asista la o astfel de experienta emotionanta in Cambodgia, unde Chol Yeurch, o tanara in varsta de 19 ani din tribul Tampoun a nascut la domiciliu, fiind ajutata doar de catre moasa.

Potrivit comunicatului UNFPA, in societatile in care barbatii controleaza veniturile familiei, sanatatea femeilor este deseori ignorata si de cele mai multe ori femeile nu au control asupra deciziei de a face un copil, cand si cu cine si nici nu pot hotari numarul copiilor si intervalul de timp dintre sarcini.

In tarile cu nivel similar de dezvoltare economica, mortalitatea materna este invers-proportionala cu statutul femeilor, adica este cu atat mai scazuta cu cat statutul social este mai ridicat.

Casatoria timpurie, mutilarea genitala feminina, sarcinile nedorite si violenta sunt incalcari ale dreptului femeii de a lua decizii cu privire la corpul lor.

Nicio femeie nu trebuie sa moara dand viata

Marea majoritate a deceselor materne poate fi prevenita. In tarile industrializate, decesele cauzate de sarcina si nastere sunt rare. Rata mortalitatii materne din estul Asiei si din America Latina a scazut si ea - chiar si cu 50 la suta in unele tari. Dar in Africa si in sudul Asiei, complicatiile sarcinii si ale nasterii raman cea mai frecventa cauza a decesului la femei. In unele tari numarul este in crestere. Si cand femeile sufera si mor, si copiii sufera si mor.

Accesul la planificare familiala poate reduce mortalitatea materna cu o treime si decesele infantile cu 20% iar accesul la asistenta medicala la nastere, dublat de accesul la servicii obstetricale de urgenta, ar reduce decesele materne cu 75%.

Salvarea vietii unei femei inseamna de obicei si salvarea vietii nou-nascutului si a copiilor mai mari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.