Cladirea arhivelor din Koln, arhive cu o valoare istorica inestimabila, s-a prabusit ieri din motive necunoscute, iar autoritatile incercau sa gaseasca sub daramaturi doua persoane disparute.

Printre documentele din cladire, amenintate acum de cresterea nivelului apelor, se numara manuscrise din secolul al X-lea, partituri originale ale compozitorului Jacques Offenbach si piese ale laureatului Nobel pentru literatura Heinrich Boll, amandoi nascuti in Koln. Este vorba despre o "pierdere culturala" pentru intreaga Germanie, a spus municipalitatea.

"Sansa de a gasi vreo persoana in viata sub daramaturi este aproape zero", a declarat Stephan Neuhoff, seful pompierilor din oras, in timpul unei conferinte de presa televizate.

El a precizat ca cele doua persoane se afla, mai precis, sub daramaturile unei locuinte de langa arhive. In total, doua cladiri s-au prabusit odata cu cea a arhivelor, potrivit NewsIn.

Potrivit insarcinatului cu probleme culturale, Georg Quander, toti angajatii arhivelor au reusit sa iasa din cladire, care dateaza din 1971, inainte de prabusirea acesteia. "S-a auzit la inceput un zgomot si in trei minute am reusit sa-i evacuam pe toti, de la ultimul etaj pana la subsol", a povestit Quander in conferinta de presa.

Heiko Wegener, care locuieste intr-una dintre cele doua cladiri din apropiere, a explicat cum a reusit sa scape "cu prietena lui de la al doilea etaj, in timp ce culoarul incepea sa se fisureze in doua". "Am reusit si sa-i evacuez pe locatarii de la primul etaj", a adaugat Wegener pentru postul de televiziune N-TV.
"300 de tone de beton au fost inlaturate (marti - n.red.), iar alte 700 de tone urmeaza sa fie ridicate" miercuri, a precizat Neuhoff.

Potrivit lui Georg Quander, cladirea a fost "inghitita" de un crater subteran, care are o adancime de 20 de metri. "Cauza accidentului trebuie cautata in subsol", nu in cladirea arhivelor, a dat el asigurari.
In opinia primarului orasului, Fritz Schramma, trebuie sistate lucrarile pentru extinderea liniei de metrou.
"In cel mai rau caz, pagubele vor fi si mai mari decat cele in urma incendiului (de la biblioteca - n.red.) Anna-Amalia, din Weimar", in 2004, unde aproape 50.000 de carti au ars.

Arhivele din Koln aveau "30 de kilometri liniari de etajere de documente", a precizat el, acestea fiind cele mai importante arhive municipale "nu numai din Germania, ci si din zona de la nord de Alpi", potrivit lui Quander.

Arhivele, care includeau opere donate prin testament de scriitorul Heinrich Boll (1917-1985) sau partituri ale compozitorului Jacques Offenbach (1819-1880), vor fi transferate intr-o cladire mai noua si mai spatioasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.