"Italia a sustinut intotdeauna ca mentinerea embargoului in legatura cu vanzarea armelor in China este contrara spiritului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeana si China"- a declarat ieri ministrul italian al afacerilor externe Gianfranco Fini intr-un interviu acordat "Cotidianului poporului", publicatia partidului comunist chinez, precum si agentiei de stiri "Noua China".

Astfel, Fini care l-a insotit la Pekin pe presedintele Republicii, Carlo Azeglio Ciampi, a anticipat pozitia italiana privind incetarea embargoului impus Chinei de catre Europa in 1989, in ziua ulterioara sangeroasei represiuni a miscarii democratice in cursul careia au fost ucise sute de persoane. Italia se aliniaza, astfel, politicii adoptate de Franta si Germania care s-au pronuntat deja pentru incetarea embargoului.

Unicele conditii impuse de Italia sunt acceptarea unui "cod de conduita" pe care partile implicate - vanzatori si cumparatori de arme - sunt tinute sa il respecte, precum si sprijinul Pekinului privind reforma ONU. Asa-numita optiune B a reformei Uniunii confera, in teorie, Italiei posiblitatea obtinerii unui sediu permanent in Consiliul de Securitate. Afirmatiile ministrului de Externe se incadreaza intr-un interviu mai general dedicat relatiilor de colaborare economico- culturale dintre cele doua tari.

De asemenea, Fini a evidentiat faptul ca parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeana si China a fost lansat in 2003, sub presedintia italiana a Uniunii. Vizita intreprinsa de seful statului italian, Ciampi, in China se va finaliza joi la Shanghai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.