Europa risca sa ramana cu mult in urma Statelor Unite ale Americii din punctul de vedere al tehnologiei armamentului, daca nu isi sporeste cheltuielile pentru echipamente militare si cercetare cu cel putin 45 de miliarde de euro anual, se arata intr-un raport al unei comisii desemnate de ministrul francez al Apararii, Michele Alliot-Marie, scrie "Financial Times".

Publicatia britanica precizeaza ca, potrivit celor care au citit raportul care urmeaza sa fie prezentat maine la un simpozion, suma cheltuita in fiecare an de Uniunea Europeana pentru echipamente militare reprezinta doar o treime din investitiile Pentagonului in acelasi domeniu. De asemenea, cheltuielile pentru cercetare militara ale Uniunii Europene sunt doar o cincime din cele ale Statelor Unite.

Tara cu cele mai mari cheltuieli militare este Statele Unite, cu peste 335 de miliarde de dolari anual, urmata de Japonia (46,7 miliarde dolari), Marea Britanie (36 miliarde), Rusia (35 miliarde), Franta (33,6 miliarde), China (31 miliarde), Germania (27,7 miliarde), Arabia Saudita (21,6 miliarde), Italia (21,1), Iran (17,5 miliarde) si Coreea de Sud (13,5 miliarde).

Potrivit unei statistici a CIA, Israelul este pe primul loc la capitolul "Cheltuieli militare in raport cu populatia tarii", cu 1.466 de dolari pe cap de locuitor, urmat de Singapore (969 de dolari), Statele Unite (953 de dolari), in timp ce Romania se afla pe pozitia a 77-a, cu 44 de dolari pe cap de locuitor, fiind depasita de Bulgaria, Ecuador, Lituania, Gabon, Malta, Ungaria, Luxemburg, dar inaintea Africii de Sud, Chinei, Pakistanului sau Ucrainei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.