Natiunile Unite si-au exprimat luni ingrijorarea fata de o eventuala desfasurare a alegerilor prezidentiale din Afganistan in luna aprilie, asa cum a cerut presedintele afgan Hamid Karzai, si nu in august, cum fusese prevazut initial, transmite AFP.

Organizarea "unui scrutin inainte de luna iulie ar fi, cel putin din motive de securitate, dar si pe plan logistic si tehnic, foarte dificila", a afirmat secretarul general adjunct al ONU pentru operatiuni de mentinere a pacii, Alain Le Roy, intr-o conferinta de presa. "De aceea, cand comisia electorala independenta a fixat data de 20 august, noi am aprobat-o", a adaugat Le Roy, potrivit NewsIn.

"Credem ca este foarte dificil, ca sa nu spunem imposibil, sa avem alegeri credibile in luna aprilie", a insistat el, citand printre motive necesitatea furnizarii de material electoral, buletine de vot, cat si mijloacele administrative si bugetare. Misiunea de Asistenta a ONU in Afganistan (MANUA) va ajuta la organizarea scrutinului prezidential.

"In acelasi timp, intelegem ca trebuie sa existe un consens intre afgani cu privire la cel mai bun mijloc (de organizare a alegerilor - n.red.) in conformitate cu Constitutia (...), credem ca dezbaterea nu s-a incheiat",
a adaugat oficialul ONU.

Presedintele Karzai a semnat sambata un decret prin care cere comisiei electorale sa mute data alegerilor prezidentiale, prevazute pentru 20 august, in luna aprilie, deoarece Constitutia prevede ca scrutinul trebuie sa aiba loc cu cel putin o luna inainte de incheierea mandatului sau, la 21 mai.

Washingtonul a acceptat argumentele lui Karzai, dar s-a pronuntat in favoarea organizarii alegerilor la data prevazuta initial, in luna august. Si NATO a avertizat luni ca o devansare a dateo alegerilor va avea repercusiuni asupra securitatii.

Temerile comunitatii internationale, care il contesta din ce in ce mai mult pe Hamid Karzai, se bazeaza pe faptul ca pana in aprilie nu se va putea incheia desfasurarea de trupe suplimentare in Afganistan, lucru esential pentru securitatea organizarii scrutinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.