CIA a distrus 92 de inregistrari video cu interogatorii controversate ce au vizat persoane suspectate de terorism, a informat luni un procuror al guvernului, intr-o scrisoare adresata judecatorului din acest dosar, relateaza AFP.

Numarul este mult mai mare decat cel recunoscut pana acum de CIA.

"CIA poate identifica acum numarul de inregistrari video distruse", a spus Lev Dassin, in scrisoare.
"Au fost distruse 92 de inregistrari", a precizat el.

La 6 decembrie, fostul director al CIA, Michael Hayden, a recunoscut ca serviciile sale au distrus in 2005 mai multe inregistrari realizate in 2002 si care prezentau interogatorii in care erau folosite tehnici controversate.

Potrivit New York Times, aceste inregistrari prezinta interogatoriile efectuate in 2002 asupra a doi suspecti - Abu Zubaydah, suspectat ca a fost un responsabil al-Qaida, si Abdel Rahim al-Nachiri, suspectat de implicare in atentatul impotriva navei USS Cole in Yemen, in 2000.

Administratia Bush a deschis atunci o ancheta penala si a numit un procuror pentru a elucida disparitia documentelor. Acest procuror, John Durham, a finalizat dosarul la 28 februarie.

Potrivit Asociatiei americane de aparare a libertatilor civile, "acest numar mare de inregistrai distruse confirma ca CIA a incercat sa ascunda sistematic dovezile privitoare la interogatoriile ilegale".

In scrisoare, avocatul guvernului in numele CIA, Lev Dassin, explica faptul ca agentia a strans informatii pentru a furniza documente privitoare la aceste inregistrari, asteptand ca judecatorul Hellerstein sa-i ordone oficial sa le predea. Aceste documente sunt: "o lista ce descrie continutul fiecarei inregistraui distruse, o lista cu transcrieri sau o eventuala reconstituire a continutului inregistrarilor si identificarea martorilor care este posibil sa fi vazut aceste inregistrari sau care le-au avut".

CIA promite sa furnizeze "toate informatiile cerute de tribunal", dar reaminteste ca unele elemente nu vor fi facute publice, cum ar fi numele agentilor care au condus interogatoriile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.