Oamenii de afaceri italieni care isi desfasoara activitatea in Romania se tem ca tensiunile din Italia la adresa romanilor ar putea afecta relatiile economice dintre cele doua tari si iau in calcul pericolul pierderii unor importante oportunitati de afaceri in Romania.

"Romania se angajeaza sa lanseze un plan complex de dezvoltare a infrastructurii in toate sectoarele (transporturi, energie, telecomunicatii, agricultura) care, datorita si sumei de peste 23 de miliarde de euro, fonduri comunitare pentru urmatorii 5 ani, ofera o importanta oportunitate de investitii pe care intreprinderile italiene nu isi pot permite sa o piarda, cu atat mai mult intr-o faza de incertitudine profunda legata de criza economica globala. Noi, antreprenorii, cu cunostinte si experienta directa in ceea ce priveste dinamica interna a tarii, stim ca guvernul roman ia masuri pentru intarirea structurilor economice si sociale, publice si private si suntem convinsi ca exista toate conditiile pentru ca Romania sa accelereze procesul de reforme, de liberalizare a pietei, eficienta si bine reglementata", se arata intr-un comunicat al patronatului oamenilor de afaceri italieni - Unimpresa Romania.

Tensiunile din Italia au deja efecte la nivelul relatiilor de afaceri dintre romani si italieni, iar in acest sens este absolut necesara exercitarea unor presiuni asupra autoritatilor italiene responsabile, spun la randul lor reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania.

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere comunitatii italiene de afaceri din Romania si in mod deosebit a celei italiene, sa exercite presiuni asupra autoritatilor italiene responsabile, pentru normalizarea rapida si autentica a relatiilor intre romanii ce muncesc si traiesc cinstit in Italia si populatia acestei tari", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Reprezentantii Unimpresa au subliniat ca schimbul comercial intre cele doua tari a depasit in 2008 suma de 11,5 miliarde de euro. Italia si Romania reprezinta una pentru alta un partener de prim nivel.

La sfarsitul anului trecut, figurau in Romania 26.984 intreprinderi cu capital italian, in timp ce in Italia sunt inregistrate peste 23.500 intreprinderi romanesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.