Romania va recupera doar o cincime din datoria de 1,6 miliarde de dolari pe care o are Irakul catre noi. Cash, esalonat pe 23 de ani. Acordul va fi semnat in acest an.

Datoria pe care statul irakian o are catre Romania, in valoare de 1,6 miliarde de dolari, va fi platita, esalonat, in 23 de ani si in proportie de 20%, un acord in acest sens urmind a fi semnat pina la sfirsitul acestui an, ne-au declarat surse guvernamentale.

"Am negociat in cadrul mecanismului standard al Clubului de la Paris (grupul celor mai importanti 19 creditori-n.red) si am ajuns in cea mai avantajoasa pozitie, de a incheia un acord de recuperare a 20% din suma, cash, cu reprezentantii Irakului. Acordul va fi semnat pina la finalul anului si trebuie sa cadem de acord asupra sumei. Noi am solicitat ca returnarea sa se faca plecind de la un principal al datoriei de 1,6 miliarde de dolari. Faptul ca nu am cerut tot de capul nostru si am acceptat sa actionam in cadrul regulilor grupului de la Paris ne-a avantajat si a creat si o presiune asupra partii irakiene", spun sursele noastre.

Datoria Irakului reprezinta circa 80% din totalul creantelor externe ale Romaniei in dolari. Partea irakiana nu a returnat nimic din datoria contractata in anii comunismului. Tara noastra mai are de recuperat inca un miliard de ruble transferabile de la Cuba si Mongolia, dar in acest moment, sansele de a obtine acesti bani sint nule.

Irakul are o datorie totala de 120 de miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde ar reveni Clubului de la Paris (care a decis insa anularea a 80% din datorie) iar restul altor state, printre care si Romania, si unor creditori privati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.