Varul lui Saddam Hussein, numit "Ali Chimicul", a primit luni o a treia condamnare la moarte, de data aceasta pentru implicare in uciderea unor siiti musulmani in 1999

Ali Hassan al-Majeed a fost condamnat pentru "ucidere cu premeditare drept crima impotriva umanitatii" si mutarea fortata a unor civili in urma unor raiduri, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Condamnarile anterioare au vizat organizarea unei campanii de genocid impotriva kurzilor in anii '80 si uciderea a mii de siiti in reprimarea sangeroasa a unei revolte dupa razboiul din Golf din 1991.

In acest al treilea dosar, armata irakiana a primit ordin sa impiedice in zonele siite, mai ales in Bagdad, demonstratii provocate de asasinarea unui membru al clerului siit, Mohammed Sadeq al-Sadr.

Dintre cei 14 acuzati, alti doi au fost condamnati la moarte si patru la inchisoare pe viata, printre care Abed Hamid Mahmoud, secretarul personal al lui Saddam in acea perioada.

Curtea l-a achitat pe fostul vicepremier Tariq Aziz.

Acest tribunal irakian a fost infiintat in 2003, dupa invazia americana, pentru judecarea membrilor guvernului Saddam. Instanta in cauza a fost cea care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein.

Human Rights Watch estimeaza ca 290.000 de persoane au disparut sub regimul lui Saddam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.