Socialistii spanioli aflati la putere au platit pretul crizei economice acute din tara, pierzand alegerile regionale din Galicia in fata dreptei si ratandu-si obiectivul de a invinge nationalistii aflati de 29 de ani la putere in Tara Bascilor, relateaza AFP.

In Tara Bascilor, unde socialistii s-au clasat pe locul al doilea, partidele nenationaliste, inclusiv opozitia de dreapta, sunt totusi in masura pentru prima data, cel putin matematic, sa formeze o majoritate absoluta in Parlamentul regional, relateaza NewsIn.

Socialistii sefului Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, au platit in Galicia pretul gravei crize economice ce afecteaza Spania, marcata de o crestere record a somajului, cel mai ridicat din UE.

Conservatorii din Partidul Popular (PP, dreapta), condusi de Alberto Nunez Feijoo, care pierdusera suprematia in regiune in 2005, dupa 24 de ani, au obtinut o majoritate absoluta de 39 de locuri din totalul de 75 din Parlamentul regional al Galiciei. Ei i-au devansat pe socialisti (24 de locuri) si pe aliatii lor regionali din Blocul Nationalist din Galicia (BNG, 12 locuri), potrivit rezultatelor partiale.

Liderul socialist din Galicia, Emilio Perez Tourino, a recunoscut infrangerea partidului sau fara a mai astepta numararea voturilor celor aproape 335.000 de cetateni din strainatate, care vor fi cunoscute in cateva zile.

In Tara Bascilor, socialistii au pierdut pariul de a devansa Partidul Nationalist Basc (PNV), care conduce in regiune de 29 de ani, inregistrand totusi cel mai bun rezultat al lor din istorie.

PNV, condus de liderul separatist Juan Jose Ibarretxe s-a clasat pe primul loc, cu o majoritate relativa de 30 de locuri din cele 75 ale Parlamentului regional. Dar scorul slab al aliatilor lor din coalitia aflata la putere in prezent, EA (un mandat) si EB (un mandat) nu ii garanteaza automat ca se va mentine la putere. Nici cele patru mandate obtinute de partidul separatist nonviolent Aralar, favorizat de excluderea de la alegeri a tuturor partidelor separatiste radicale apropiate ETA, nu ajuta prea mult PNV.

In tabara nenationalista, Partidul Socialist se claseaza pe locul al doilea, cu 24 de mandate, urmat de conservatori, cu 13 mandate si micul partid antinationalist UPD, cu un mandat. Aceste rezultate permit, teoretic, celor trei formatiuni, sa formeze o majoritate absoluta de 38 de locuri si sa preia puterea in Tara Bascilor. Decizia apartine taberei socialiste, care poate decide o alianta cu nationalistii din PNV sau una cu blocul antinationalist.

Candidatul socialist Patxi Lopez a declarat duminica seara ca nu renunta sa candideze la sefia Guvernului regional, in pofida victoriei matematice a PNV. Socialistii ar putea fi tentati de o alianta cu PNV, daca aceasta formatiune le-ar garanta sprijin permanent in Parlamentul National, unde partidul premierului Zapatero are doar o majoritate legislativa si adoptarea fiecarei legi necesita negocieri.

In timpul campaniei electorale, Patxi Lopez exclusese orice alianta cu dreapta, spunand ca nu vrea o politica antinationalista, dar si cu PNV, daca acesta ar continua sa fie condus de Ibarretxe, seful executivului regional in exercitiu. Madridul a respins doua proiecte de autodeterminare ale lui Ibarretxe in 2005 si 2008.

Scrutinul a fost marcat in Tara Bascilor de cateva incidente minore.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.