Presedintele rus Dmitri Medvedev a recunoscut ca mai multe drepturi "fundamentale" nu sunt respectate in Rusia, intr-un interviu acordat presei spaniole, al carui text a fost publicat duminica pe site-ul Kremlinului, informeaza AFP.

"Din pacate, nu am reusit sa facem respectate anumite drepturi fundamentale", a declarat presedintele rus, citand "protectia persoanei de infractionalitate, respectul pentru viata privata sau dreptul la proprietate".

Aceste declaratii intervin cu cateva zile inaintea unui nou proces al oligarhului rus Mihail Hodorkovski, a carui condamnare in 2005 la opt ani de inchisoare fusese interpretata drept reducerea la tacere a unui potential adversar politic, relateaza NewsIn.

Noul sau proces va fi privit de observatori ca un test pentru atitudinea Kremlinului fata de opozanti.

Asociatiile pentru apararea drepturilor omului care l-au criticat adesea in trecut pe Vladimir Putin, in prezent premier, spera ca Medvedev, de profesie jurist, sa reformeze sistemul judiciar rus.

In cadrul unui alt proces foarte mediatizat, un tribunal militar a achitat in 18 februarie complici presupusi la asasinarea Annei Politkovskaia, jurnalista care deranja Kremlinul cu anchetele sale despre razboiul din Cecenia si incalcarea drepturilor omului in Rusia. Argumentand ca functia sa de sef al statului nu ii permite sa se amestece, Medvedev a refuzat orice comentariu despre acest proces.

El a anuntat insa ca se va intalni in mod regulat cu militantii pentru drepturile omului. "Sunt sigur ca voi auzi lucruri neplacute pentru stat", a adaugat el.

Medvedev s-a declarat totusi "impresionat" de progresele pe care le-a facut Rusia in domeniul dreptului, de la dezmembrarea Uniunii Sovietice. "In urma cu cateva decenii, simpla intrebare parea ridicola. Ce drepturi puteau exista in Uniunea Sovietica?", a explicat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.