Rusia se teme ca un presedinte pro-occidental ar putea decide alungarea flotei rusesti din portul Sevastopol

Victoria liderului opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, la alegerile prezidentiale poate insemna ca Moscova va fi invitata sa-si retraga navele militare din portul Sevastopol, apreciaza cotidianul britanic "The Times", potrivit caruia iesirea la Marea Neagra este unul dintre motivele pentru care Rusia se lupta sa pastreze Ucraina pe orbita sa strategica. Aceasta este o perspectiva pe care majoritatea rusilor o gasesc greu de inghitit - suprema umilire in propria ograda, dupa sosirea trupelor americane in Afganistan, Uzbekistan si Georgia, si a avioanelor NATO in Lituania, anul acesta.
Este, de asemenea, si motivul principal pentru care Rusia ar putea sprijini regiunile rusofone din sudul si estul Ucrainei sa capete autonomie - poate chiar independenta - in cazul in care Iuscenko devine presedinte.

Flota de Sud a Federatiei Ruse a folosit acest port pentru a patrula Marea Neagra, si nu numai, inca de cind Ecaterina cea Mare a anexat Crimeea, in 1783. Chiar si dupa redobindirea independentei fata de fosta URSS, flota in cauza si-a mentinut prezenta aici, renuntind la o parte din nave pentru a face loc vaselor noii marine militare ucraineane, iar Rusia a incheiat cu autoritatile de la Kiev un acord privind inchirierea portului pina in 2017.

In prezent, Moscova se teme ca ar putea fi nevoita sa-si retraga flota definitiv daca Iuscenko, un pro-occidental care pledeaza pentru integrarea in NATO si UE, cistiga repetarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidential din 26 decembrie. "Ne-am obisnuit sa avem aici cea mai moderna si cea mai puternica flota din lume", spune Mihail Prokofiel, 64 de ani, care a servit in flota rusa timp de 28 de ani. "Dar astazi chiar si flota Turciei este mai puternica decit a noastra. Iar daca e sa cistige Iuscenko, Flota Marii Negre poate sa plece cu totul. Nu-mi vine sa cred", adauga batrinul marinar. Iuscenko, atent sa nu intre in conflict cu principalul partener comercial si furnizor energetic al Ucrainei, a promis sa nu revizuiasca acordul cu Moscova pina in 2017.
"Rusii nu au nici un motiv sa se teama. Pozitia noastra este clara, ferma si responsabila", a declarat el.

Baza de rezerva

Liderii de la Kremlin, atenti si la mesajele amestecate venite dinspre Kiev de la presedintele Leonid Kucima, caruia i se va termina mandatul, au elaborat deja planuri de criza. Ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, a anuntat intentia de a construi o noua baza maritima, in 2005, in portul rusesc Novorossiisk. El a insistat ca Flota Marii Negre sa ramana in Sevastopol, pentru care Moscova a platit in 2003 o chirie de 6,4 milioane dolari, si se asteapta sa achite anul acesta aproximativ 12 milioane de dolari. "Doua baze sint intotdeauna mai bune decit una", a spus Ivanov. Totusi, anuntul sau a stirnit un sentiment de revolta in sinul populatiei ruse. "Dureaza decenii, poate chiar secole sa creezi infrastructura unei flote", a declarat amiralul Eduard Baltin, comandant al Flotei Marii Negre in perioada 1993 - 1996. "Din cauza conditiilor fizice si geografice din Novorossiisk, nu exista loc pentru o baza acolo. Si nu va exista niciodata.

Flota Marii Negre este vitala pentru Rusia, daca nu vrea sa-si piarda influenta in regiune", a adaugat amiralul. Problema este ca sectiunii ruse a coastei Marii Negre ii lipseste un golf mare, ferit, precum Sevastopolul, care poate gazdui intreaga flota de sud, despre care se crede ca ar numara aproximativ 250 de vase. Navele mai mari ar trebui sa paraseasca definitiv Marea Neagra, in timp ce restul ar trebui sa stea in ape deschise pe vreme proasta, afirma analistii. In aceste conditii, marina militara rusa fi nevoita sa surmonteze mult mai multe dificultati pentru a putea sa-si indeplineasca rolul pe care l-a jucat lejer in ultimul deceniu, monitorizind evenimentele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Balcani.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.