Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, le-a transmis reprezentantilor comunitatii romanesti din Italia ca trebuie sa fie mai uniti, pentru a putea stabili o agenda comuna de actiuni si pentru a putea reactiona unitar in situatii de criza, informeaza un comunicat MAE.

Tomac a efectuat o vizita de lucru in Italia in perioada 27 februarie - 1 martie 2009, cu scopul de a stabili un dialog direct cu membrii comunitatii romanesti din Italia, prin care sa fie identificate prioritatile de actiune ale mediului asociativ si a cunoaste activitatea si proiectele destinate sa sprijine romanii din aceasta tara.

Vizita lui Tomac intervine la cateva zile dupa cea a ministrului de externe Cristian Diaconescu, destinata sa dezamorseze o noua criza intervenita in relatiile romano-italiene, din cauza unei serii de infractiuni atribuite cetatenilor romani din aceasta tara. Diaconescu a subliniat in timpul vizitei ca faptele individuale ale unor persoane care incalca legea nu ar trebui sa fie generalizate la nivelul intregii comunitati. Daca ministrul si-a concentrat eforturile preponderent in directia autoritatilor italiene, secretarul de stat s-a concentrat asupra romanilor din Italia.

Secretarul de stat si-a inceput vizita la Roma, unde s-a intalnit cu reprezentantii bisericilor ortodoxa, catolica, greco-catolice si adventista, si cu numerosi membri ai comunitatii romanesti din Roma si regiunile invecinate. Vizita a continuat la Torino si la Milano, unde au avut loc doua reuniuni la care au participat liderii organizatiilor romanesti, alti membri ai comunitatii, precum si italieni implicati in activitati adresate comunitatii romanesti.

In cadrul acestor intalniri, secretarul de stat a subliniat cu fermitate necesitatea coagularii mediului asociativ romanesc din Italia, pentru a putea stabili o agenda comuna de actiuni si pentru a putea reactiona unitar in situatii de criza, arata comunicatul MAE. Tomac a subliniat cat de important este ca asociatiile romanesti sa organizeze pentru a putea desfasura un parteneriat viabil cu autoritatile romane si italiene si proiecte in domeniul educatiei si al integrarii sociale.

Oficialul roman a cerut asociatiilor romanesti sa isi concentreze resursele asupra catorva initiative de anvergura, cu potential real de a contribui la o mai buna integrare sociala a romanilor si la schimbarea perceptiei actuale asupra comunitatii romanesti din Peninsula. In acest context, Tomac a anuntat intentia autoritatilor romane de a organiza in acest an prima editie a Congresului Romanilor de Pretutindeni.

Pe de alta parte, secretarul de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni si-a afirmat disponibilitatea de a sprijini in continuare actiunile care vin in intampinarea unor nevoi concrete ale comunitatii: pastrarea identitatii lingvistice, culturale si religioase romanesti, cresterea capacitatii manageriale si de relationare a organizatiilor romanesti, promovarea valorilor si exemplelor pozitive oferite de comunitatea romaneasca din Italia.

In dialogul cu reprezentantii cultelor, demnitarul roman a subliniat rolul deosebit al bisericii in integrarea mai rapida a imigrantilor in societatea italiana, evidentiind totodata necesitatea unei colaborari cat mai stranse la nivelul intregii comunitati cu parohiile si congregatiile romanesti, pentru a raspunde cu eficienta si promptitudine problemelor cu care se confrunta cetatenii romani de pe teritoriul italian.

Secretarul de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni a avut un schimb de opinii privind statutul comunitatii romanesti din Italia si bunele practici ale autoritatilor locale in domeniul integrarii imigrantilor si al dialogului intercultural cu Ilda Curti, director pentru politicile de integrare in cadrul primariei din Torino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.