Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a venit vineri cu un mesaj conciliant la Moscova, iar in discursul rostit la Academia Diplomatica a transmis diplomatic indemnul la cooperare si consolidare a increderii intre Est si Vest prin schimbarea mentalitatilor, citand in acest sens din Tolstoi.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a subliniat la Moscova ca pentru Romania este o chestiune de interes national ca Uniunea Europeana sa fie mai puternica, mai coeziva si mai orientata spre exterior. Totusi, ministrul a subliniat ca relatiile dintre UE si Rusia au avut suisuri si coborasuri de-a lungul anilor. "Potentialul este, de ambele parti, imens si neexplorat. Nevoia unei relatii exista de ambele parti. In trecut, au existat impedimente, dar, fiind un membru UE interesat intr-o relatie substantiala si pe deplin functionala cu Rusia, Romania nu se angajeaza in actiuni de a arata cu degetul", a declarat ministrul Cristian Diaconescu, potrivit NewsIn.

In cadrul alocutiunii rostite la Academia Diplomatica din Rusia, ministrul nu a vorbit despre recentul conflict din Georgia, dar a lasat sa se inteleaga ca interventiile in forta nu sunt de dorit. "Violenta nu poate duce decat la violenta, iar unilateralismul nu duce decat la unilateralism. Ar trebui sa actionam impreuna pentru a inlatura astfel de abordari in vecinatatea noastra. Precum a spus un faimos diplomat roman, Nicolae Titulescu, trebuie sa tinem minte ca prietenii prietenilor nostri sunt si prietenii nostri", a mai spus Diaconescu.

In ceea ce priveste relatiile Rusiei cu NATO, ministrul a abordat cu precautie acest subiect. "In 2004, Romania a devenit membru NATO. Acest statut este un ingredient-cheie pentru modul in care asiguram securitatea natiunii noastre. Sunt perfect constient ca aceasta este o tema sensibila pentru Rusia. Sunt pregatit sa ascult cu atentie, dar permiteti-mi sa continui sa fiu sincer si deschis cu dumneavoastra. Din mai multe motive, printre care valorile morale si democratia, NATO a trecut prin toate greutatile anilor '90", a spus ministrul.

Cristian Diaconescu a facut apel ca relatiile dintre NATO si Rusia sa se consolideze. "Stim cu totii ca increderea dintre NATO si Rusia este o cerinta greu de indeplinit si destul de departe de a fi atinsa in prezent. Fara incredere, nimic semnificativ sau pozitiv nu poate fi obtinut, in ciuda faptului ca exista numeroase probleme asupra carora trebuie sa lucram impreuna. Construirea increderii reciproce intre NATO si Rusia este fundamentala pentru securitatea europeana si globala", a declarat Diaconescu.

De altfel, ministrul a mai spus ca Romania este convinsa ca si parteneriatul strategic dintre Rusia si UE va deveni unul dintre pilonii viitorului Europei. "Rusia este incontestabil o parte a culturii si a civilizatiei europene, un lucru pe care generatiile de romani il pastreaza inca in minte", a mai explicat ministrul.

In final, Diaconescu l-a citat pe Lev Tolstoi pentru a explica necesitatea ca fiecare dintre cele doua tari sa isi recalibreze perceptiile. Citatul din Tolstoi se referea la faptul ca toata lumea se gandeste sa schimbe lumea, dar nimeni nu se gandeste sa se schimbe pe sine insusi. "Eu cred ca trebuie sa incepem prin a ne schimba pe noi insine, prin a schimba modul in care ii percem pe ceilalti pe scena internationala, modul in care avem incredere in ceilalti si modul in care intelegem sa colaboram cu altii", a conchis seful diplomatiei romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.