Presedintele Comisiei de Politica Externa a Camerei Deputatilor, Borbely Laszlo, a declarat vineri, la Tg Mures, intr-o conferinta de presa, ca nu i se pare normal ca Romania isi mentine trupele in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan, transmite NewsIn.

Ieri (joi, n.r.), din nou a murit un soldat roman in Afganistan. Imi pare rau ca opinia publica nu reactioneaza. Trebuie sa moara un soldat pentru a reactiona? Mi s-a raspuns ca anii trecuti au murit doar doi sau trei soldati. Nu este o atitudine responsabila. Daca unul a murit, atunci noi trebuie sa reactionam. Eu cred ca trebuie sa ne rechemam acesti soldati din Irak. In Afganistan este putin altfel; presedintele Obama a spus despre ce este vorba. Dar, oare noi o sa stingem lumina in Irak? Mai sunt acolo 4 tari mari si late. Am fost loiali, suntem loiali, ne-am indeplinit misiunea, trebuie sa ne retragem”, a declarat politicianul.

In ceea ce priveste situatia romanilor din Italia, Borbely a spus ca nu a fost acolo, dar i-a trimis o scrisoare omologului sau. „Ma voi intalni in 9 mai cu presedintele Comisiei de Politica Externa din Italia, la Praga. Este o situatie foarte sensibila si eu am spus foarte clar ca din 2003-2004 Guvernul Italiei a tolerat ce se intampla acolo. Sa nu ne ascundem dupa deget. Era un parc in Roma unde se adunau romani care imparteau orasul in districte. Nu cei care munceau cinstit. Imi era rusine ca mergeam la cersetori si toti erau vorbitori de limba romana. Stia toata lumea, inclusiv politia, ca astia se aduna acolo in fiecare seara, stiau chiar si cat aduna pe zi si cat e procentul pe care trebuiau sa-l dea celui cu acordul caruia cerseau. Nu inventam roata”, a declarat Borbely.

Acesta a spus ca autoritatile din Italia ar fi trebuit sa ia de atunci masuri. „Iata, ne uitam in Germania, acolo nu sunt probleme. Nu suntem fericiti cand se fac declaratii politice care vor sa arunce o pata asupra unei comunitati. Am fost si in restaurante in Italia, unde patronii mi-au spus ca sunt foarte multumiti de romanii care lucreaza acolo, chiar bucurosi”, a spus deputatul.

Politicianul a mai precizat ca cei care comit infractiuni trebuie sa fie pedepsiti conform legii, dar nu este de acord ca cei condamnati acolo sa fie trimisi in Romania. „Voi cere o informatie de la domnul ministru de Externe, sa vad cati italieni sunt condamnati in Romania. Sigur avem. Si noi nu am cerut sa-i duca de aici”, a conchis Borbely Laszlo.

Deputatul a mai spus ca, in doua saptamani, el va fi si presedintele Delegatiei Parlamentare a Initiativei Central-Europene, o organizatie care cuprinde 12 tari si in acest an Romania detine presedintia acestui summit care va fi in luna noiembrie, reuniune la care vor participa peste 120 de parlamentari.

Un militar din Batalionul 21 Vanatori de Munte ,,General Leonard Mociulschi” a murit, joi, in Afganistan, informeaza MApN, potrivit caruia militarul avea 30 de ani si era subofiter. Sergentul major Chira Claudiu se afla intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). In jurul orei 15.30 (ora Romaniei), la aproximativ 50 de kilometri de Qalat, al doilea autovehicul de tip Humvee (HMMWV) din coloana de cinci a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, potrivit unui comunicat al MApN. In urma exploziei, sergentul major Claudiu Chira, grav ranit, a primit asistenta medicala la fata locului si a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC.

Chira este cel de-al noualea militar roman care isi pierde viata in Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.