In caz de infrangere in scrutinul repetat al prezidentialelor din 26 decembrie opozitia din Ucraina va prelua puterea prin forta, a declarat candidatul opozitiei la functia suprema in stat, Viktor Iuscenko, intr-un interviu acordat publicatiei britanice The Sunday Telegraph, relateaza Rompres. "Daca vechiul regim va incerca sa se amestece sau sa ignore vointa poporului si a parlamentului, vom lua pur si simplu cu asalt cladirea guvernului", a spus Iuscenko, exprimandu-si indoiala ca venirea sa la putere ar putea determina o scindare a tarii. "Nu cred ca Ucraina este impartita in adepti ai Europei si adepti ai Rusiei, sau in vest si est. Sunt politicieni si alte forte care ar dori sa se ajunga la o astfel de impartire, dar oamenii simpli vad lucrurile altfel", a adaugat liderul opozitiei ucrainene.

"Acesti oameni nu vor precupeti nimic pentru a ramane la putere. Ei sunt pregatiti sa provoace varsari de sange, asa cum au fost gata sa declanseze razboiul civil", a mai spus Iuscenko, referindu-se la adversarii sai.

Presedintele in exercitiu al Ucrainei, Leonid Kucima, l-a acuzat ieri pe liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, de prelungirea premeditata a crizei politice si sociale din tara, prin nerespectarea unei promisiuni privind acordul sau fata de introducerea unor modificari constitutionale inainte de repetarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Presedintele ucrainean a precizat ca va sustine puternic proiectele de modificari constitutionale, ce prevad sporirea puterii premierului, in defavoarea presedintelui, mentionand ca Viktor Iuscenko nu-si respecta angajamentele luate in cursul saptamanii trecute si ca nu a pus capat blocadei din jurul cladirilor guvernamentale.

Dispute pe marginea legii electorale ucrainene

Candidatul opozitiei ucrainene Viktor Iuscenko a declarat ca modificarile legii electorale, prevazand masuri de prevenire a fraudelor, trebuie sa fie adoptate pana miercuri de Parlament, pentru a se permite punerea lor in aplicare. "Avem luni, marti si miercuri pentru a adopta aceste schimbari. O decizie luata mai tarziu nu ar avea nici un sens, intrucat punerea ei in aplicare va lua mult timp si ea nu va avea influenta asupra alegerilor de la 26 decembrie", a declarat el, in fata a zeci de mii de simpatizanti reuniti in Piata Independentei din Kiev.

Parlamentul nu a reusit, sambata trecuta, sa adopte aceste schimbari la legea electorala, deoarece opozitia refuza sa voteze textul cu cel al reformei constitutionale, cum doreau deputatii proguvernamentali.

Leonid Kucima a mai declarat ieri dimineata ca nu va demite guvernul si nu va reforma legea electorala asa cum a cerut opozitia. Pe de alta parte comisarul european pentru relatii Externe, Benita Ferero-Waldner, a declarat ieri in cadrul summit-ului OSCE de la Sofia, ca Ucraina trebuie sa-si modifice legea electorala pentru a se putea asigura corectitudinea alegerilor.

Negocieri mediate la Kiev

Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, s-a deplasat dupa-amiaza la Kiev, unde a continuat eforturile de mediere a crizei politice din Ucraina. Presedintia ucraineana a anuntat luni organizarea, in cursul serii, a unei mese rotunde cu participarea mediatorilor europeni si rus, menita sa faciliteze negocierile intre puterea si opozitia de la Kiev. La masa rotunda erau asteptati presedintele lituanian Valdas Adamkus, omologul sau polonez Aleksander Kwasniewski, presedintele Dumei de Stat ruse Boris Grizlov.

Fostul presedinte francez Valery Giscard d'Estaing a pus in garda tarile Uniunii Europene in legatura cu Ucraina, chemandu-le "sa nu reinceapa ce s-a facut in Iugoslavia". "Nu trebuie incurajata" asteptarea Ucrainei fata de UE, "nu trebuie reinceput ce s-a facut in Iugoslavia unde, incurajandu-i pe unii sau pe altii, s-a creat explozia tarii si razboaie civile si fratricide care inca dureaza", a declarat d'Estaing. Fostul presedinte francez a estimat ca "esential pentru europeni este sa spuna" noi vrem un proces democratic, proces care comporta o marja de toleranta si consens intre diferitele parti ale Ucrainei". UE ar putea, in schimb, "sa propuna modernizarea acordului de cooperare" ce o leaga de aceasta tara.

Ucraina cere OSCE mai multi observatori electorali

Opozitia ucraineana a solicitat ieri OSCE sa trimita un numar mai mare de observatori, care poate ajunge pana la 2000, pentru a controla repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, prevazuta pentru 26 decembrie, relateaza Rompres. Solicitarea opozitiei de la Kiev a fost avansata de catre fostul ministru ucrainean de externe Boris Tarasiuk. "Noul vot de la 26 decembrie cere o prezenta mult mai sporita de observatori internationali si ne asteptam la o crestere considerabila" a numarului acestora, a afirmat Boris Tarasiuk, un colaborator apropiat al lui Viktor Iuscenko, candidatul opozitiei de la Kiev la presedintia Ucrainei. Purtatorul de cuvant al OSCE, Richard Murphy, a apreciat insa ca vor fi "probleme evidente in mobilizarea unui numar atat de mare de observatori din cauza timpului prea scurt pana la scrutinul de la 26 decembrie.

Pe agenda actualei reuniuni ministeriale OSCE care a demarat ieri la Sofia se afla peste 20 de decizii importante pentru cele 3 dimensiuni ale organizatiei: securitate, colaborare economica si cea umanitara. Participantii la aceasta reuniune urmeaza sa se pronunte asupra proiectului de declaratie comuna menita sa demonstreze unitatea tarilor europene. La reuniunea OSCE din 2003 nu a putut fi adoptata o astfel de declaratie din cauza divergentelor dintre Rusia si Occident. Printre proiectele de document figureaza si o declaratie dedicata crizei din Transnistria. De asemenea, vor fi analizate propuneri de modificare a statutului organizatiei, printre care pe primul loc se afla cele care privesc modalitatea de adoptare a deciziilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.