Consulatul american din orasul portuar saudit Jeddah a fost ieri tinta unui atac terorist, martori oculari relatand postului TV panarab Al Arabiya ca un grup de patru atacatori, aflati la bordul unui vehicul, au incercat sa patrunda pe teritoriul misiunii diplomatice, masina lor fiind detonata chiar in fata portii cladirii pazite de peste 200 de agenti de securitate.
In schimbul intens de focuri inceput concomitent, si-au pierdut viata sapte agenti de securitate sauditi. Dupa aproximativ o jumatate de ora, s-a auzit o puternica detonatie, cladirea consulatului fiind cuprinsa de flacari si invaluita intr-o coloana de fum negru si gros. Explozia a provocat o bresa in peretele cladirii, permitand astfel accesul agresorilor.
Teroristii au reusit sa ia 18 ostatici, toti salariati sauditi ai consulatului american. Insa membrii corpului diplomatic american sunt teferi cu totii, informeaza agentiile internationale de presa.
Medicii Spitalului Suleiman Fakya, situat in apropierea consulatului, au declarat corespondentului Reuters ca mai multe persoane ranite au fost aduse la spital. Corespondentul a mai informat ca trupele Garzii Nationale saudite au luat cu asalt cladirea misiunii diplomatice americane, incercand sa anihileze teroristii. In timpul asaltului, cel putin un terorist a fost ucis, alti doi fiind capturati, au mai transmis corespondentii internationali. Politia a blocat circulatia din zona, iar Ambasada SUA din Ryad precum si cel de-al doilea consulat american, situat la Dhahran, au fost inchise din evidente motive de securitate.

In ultimii doi ani, in Arabia Saudita s-au inregistrat nu mai putin de zece atentate antiamericane, iar din mai 2003 regatul saudit se confrunta cu un nou val de atacuri teroriste ale islamistilor, care vizeaza in special strainii aflati in regat. Corespondentul Sky News a relatat ca, in ultimele saptamani, au fost interceptate numeroase convorbiri care indicau riscuri crescute de comitere a unui atac terorist in Arabia Saudita. Membrii numeroaselor celule islamiste active in Arabia Saudita au provocat, din mai 2003 pana in prezent, moartea a nu mai putin de 170 de persoane. Teroristii se autointituleaza, generic, "Al Qaeda din Peninsula Araba".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.