Distrugerea mediului inconjurator, o cauza directa a urbanizarii Terrei, a luat proportii ingrijoratoare in ultimele decenii. Aceasta este concluzia unui studiu al Institutului de Protectie a Mediului din SUA. Studiul demonstreaza pe baza unor fotografii NASA obtinute prin satelit, precum si ale Institutului National de Geologie din SUA, facute de-a lungul anilor, cum s-a schimbat mediul inconjurator din jurul marilor metropole. Locuitorii oraselor sunt cei care duc la supraincalzirea rapida a globului, urmarile se vad insa mai ales in zonele nepopulate.

Orasele consuma cantitati enorme de apa, hrana si lemn si produc in schimb doar mult gunoi, atrage atentia studiul. Cercetatorii americani au comparat imagini actuale ale Las Vegasului, metropola cu cea mare crestere a populatiei din SUA, vazut din satelit, cu cele ale orasului in urma cu 50 de ani. Daca in anii '50 aici traiau 24 de mii de oameni, acum Las Vegasul este locuit de mai bine de un milion de persoane.

Prognoze cel putin ingrijoratoare arata ca populatia metropolei americane se va dubla pana in 2015. Numai din 2000 pana in 2003 nivelul apei din Lake Meade, aflat in vecinatatea Las Vegasului, a scazut cu peste 18 metri. Si razboaiele au lasat in urma dezastre ecologice deloc de neglijat. Spre exemplu in Irak razboiul si asanarea regiunii mlastinoase dispuse de Saddam Hussein au dus la disparitia aproape in totalitate a celei mai mari paduri de palmieri din lume.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.