Bagdadul este de o saptamana impanzit de 40.000 de militari si politisti irakieni, a caror sarcina a fost sa "sigileze" orasul cu sase milioane de locuitori si sa elimine fortele insurgente.

In aceasta operatiune de anvergura, cea mai importanta de la invazia in Irak pana acum au fost arestati 700 de suspecti, 28 de rebeli au fost ucisi si au fost capturate importante cantitati de arme, sustine Ministerul irakian de Interne. Botezata "Fulgerul", ofensiva urmareste impartirea capitalei irakiene in 22 de sectoare si instalarea a 675 de puncte de control si baraje care sa opreasca accesul rebelilor si al masinilor-capcana in Bagdad.

Autoritatile spun ca securitatea in oras s-a imbunatatit in proportie de 60 la suta, avand in vedere ca inainte de ofensiva controlau doar opt din cele 23 de intrari in Bagdad. In ofensiva rebela declansata in urma cu cinci saptamani, o data cu instalarea noului guvern condus de Ibrahim al-Jaafari, au fost ucisi peste 800 de oameni.

Obiectivul operatiunii fortelor irakiene, sprijinite de forta multinationala, este de a elimina teroristii si de a pune capat atentatelor in capitala irakiana. Nordul Irakului continua insa sa fie zguduit zilnic de atentate care lasa in urma zeci de morti. Numai joi, intr-o astfel de serie de atacuri au fost ucise aproape 50 de persoane. Sinucigasi aflati la volanul unor masini-capcana au atacat un restaurant si un convoi de muncitori la Kirkuk si o cafenea la Baquba. Un atac similar a avut loc la Balad. Iar la Bagdad, calmul este departe de a se fi instalat.

Seria atentatelor cu masini-capcana a fost intregita de un atac lansat cu mitraliere de la bordul a trei masini care circulau in mare viteza intr-o zona comerciala aglomerata a capitalei, actiune soldata cu noua morti. In alte doua atacuri din zona Bagdadului au fost ucise, de asemenea, patru persoane. In ciuda eforturilor de pana acum de a elimina insurgenta, Irakul ramane la doi ani dupa ofensiva condusa de Statele Unite un taram al mortii. In ultimele 18 luni si-au pierdut viata nu mai putin de 12.000 de civili.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.