In primul razboi din Golf, Scud-urile irakiene trase asupra Israelului au creat mari probleme

Responsabili militari israelieni afirma ca Siria a testat trei rachete Scud, una dezintegrandu-se deasupra Turciei. Informatia au transmis-o agentiile internationale de presa, care citeaza ziarul "New York Times" de ieri.

La Tel-Aviv, presa a relatat ca serviciile de informatii israeliene au filmat si inregistrat testele militare de vineri, 27 mai a.c., cand armata siriana a tras trei rachete Scud. Una dintre ele era de tipul B, relativ vechi si are o raza de actiune de 200 de km, dar celelalte erau Scud-D, varianta cea mai moderna a acestui gen de arma, ele putand ajunge pana la 700 de km. Rachetele au fost trase din nordul sirian de langa orasul Minakh, la nord de Alep, una dintre ele in directia Marii Mediterane. Ea s-a dezintegrat deasupra a doua sate la frontiera din provincia turca. Hatay, fara a provoca victime ori pagube materiale. Evident, Ministerul turc de Externe a cerut imediat explicatii. "Nu ar fi nimic deosebit cu aceste teste, daca ele n-ar fi provocat probleme Turciei, stat membru al NATO, cat si momentul ales - alegerile din Liban", opina un oficial israelian.

Rachetele au fost furnizate de Coreea de Nord, iar Siria le-a ameliorat. Ele sunt capabile sa transporte o incarcatura ce poate exploda in zbor. Este vorba de primele teste de acest fel dupa 2001. In plus, "New York Times" adauga ca ele fac parte dintr-un proiect de dezvoltare a rachetelor, folosindu-se o tehnologie nord-coreeana si sunt concepute pentru a raspandi arme chimice in aer.

Israelienii au facut publica stirea despre testele siriene, dat fiind ca americanii pastrau tacerea. In plus, Damascul le-a facut la putin timp dupa retragerea trupelor sale din Liban, demonstrand ca nu se pliaza unor exigente externe, in primul rand ale ONU, dar si americane. Pe urma, e prima data cand Siria lanseaza o racheta in directia unei alte tari, recte Turcia, care mai e si membra NATO, cand ea ar fi putut usor sa evite spatiul aerian turc. In context, reamintim ca in timpul primului razboi din Golf din 1991, Irakul a tras mai multe zeci de rachete Scud asupra Israelului, provocand doar mari pagube materiale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.