Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, s-au intalnit joi la punctul de graniceri Iaski din regiunea Odesa, unde au discutat inclusiv planul Kievului pentru reglementarea diferendului transnistrean, pe care liderul de la Chisinau a declarat ca il apreciaza. Planul prevede medierea negocierilor de catre Rusia, Ucraina, OSCE, UE si SUA - mai putin a Romaniei - si presupune, intre altele, organizarea, in octombrie sau noiembrie anul curent, de alegeri pentru Parlamentul de la Tiraspol, un parlament care ar urma sa conlucreze cu cel de la Chisinau in vederea reintregirii tarii, inclusiv pe baza unor optiuni de politica externa.

Liderii principalelor partide politice din Republica Moldova au criticat acest plan, apreciind ca este prea vag si nu contine prevederi concrete de natura sa puna capat contrabandei pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene si nici sa accelereze retragerea trupelor rusesti din Republica Moldova. Pe de alta parte, ei considera ca organizarea de alegeri in Transnistria nu va face altceva decat sa legalizeze regimul separatist. Voronin si Iuscenko au semnat si doua documente bilaterale: un protocol privind accesul marfurilor moldovenesti pe piata ucraineana si "schema tehnica de tranzitare a hotarului in zona transfrontaliera".

Cei doi au adresat o scrisoare comuna Inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna, Javier Solana, si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, in care solicita sprijin logistic pentru instituirea unei misiuni internationale care sa supravegheze intregul segment transnistrean al frontierei moldo-ucrainene pentru a contracara fluxul marfurilor de contrabanda in si din Transnistria. Vladimir Voronin si Viktor Iuscenko au mai convenit ca de la 1 iulie sa fie instituite cinci posturi mixte vamale si de graniceri care sa activeze "in afara segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.